Business Internaţional

Măcel în sistemul de sănătate din Ungaria? Presa scrie de 10.000 de disponibilizări

Ungaria avea în 2011 aproape 720 de paturi de spital la 100.000 de locuitori, iar România 612. 2011 este cel mai recent an din statistica Eurostat

Ungaria avea în 2011 aproape 720 de paturi de spital la 100.000 de locuitori, iar România 612. 2011 este cel mai recent an din statistica Eurostat

Autor: Bogdan Cojocaru

27.01.2015, 00:02 1367
Guvernul ungar intenţionează să redistribuie capacitatea de lucru şi de îngrijire din spitale, ceea ce va rezulta, probabil, în disponibilizarea a 8.000-10.000 de angajaţi din acest sector, scrie publicaţia maghiară Népszabadság. Secretarul de stat Gábor Zombor a negat informaţiile şi le-a descris ca speculaţii.

Népszabadság este publicaţia care a făcut publice planurile guvernului de dezvolta industria nucleară a ţării cu ajutor rusesc şi intenţia premierului Viktor Orban de a semna contractele în acest sens într-o vizită la Moscova. Guvernul nu a negat atunci informaţiile „secrete“, dar a refuzat să le comenteze.

Secretarul de stat reponsabil cu sectorul sănătăţii a negat ieri într-un interviu acordat unui post de radio că restructurarea sectorului va duce la eliminarea a mii de locuri de muncă. El a adăugat că este în sarcina biroului său să se asigure că datoriile spitalelor scad semnificativ. Acesta este motivul pentru care guvernul discută cu şefii instituţiilor afectate reformarea întregii structuri spitaliceşti. Zombor a subliniat că încă nu a apărut vreo propunere specifică.

Guvernul ar vrea un sistem de sănătate mai flexibil. Directorii de spitale au la dipoziţie până la sfârşitul lunii februarie să redistribuie sarcinile de muncă la forumuri de reconciliere. Cu alte cuvinte, ei trebuie să decidă cine va face ce şi unde, scrie Népszabadság.

Adevăratul motiv ar restructurării ar putea fi lipsa finanţării, în condiţiile în care nu mai sunt resurse pentru tratamentul a 20% dintre pacienţi. Restructurarea, care va fi făcută atât la nivelul personalului cât şi la nivelul paturilor, va duce la disponibilizarea a 8.000-10.000 de persoane, estimează specialişti din sector.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO