Business Internaţional

Macron se ridică victorios pe ruinele fabricilor, însă fantomele industriei franceze s-au întors să-l bântuie

Macron se ridică victorios pe ruinele fabricilor, însă...

Autor: Alex Ciutacu

02.09.2017, 15:37 2217

În timp ce planul preşedintelui francez, Emmanuel Macron, este de a transforma Franţa într-un „start-up nation” şi de  a reinventa economia ţării prin business, sute de mii de oameni, din sectorul industrial, îşi fac griji că vor fi daţi uitării, cu prea multe rate la bancă, cu prea puţin timp şi cu posibilităţi prea limitate pentru a-şi reinventa direcţia profesională, potrivit Bloomberg.

Preşedintele Emmanuel Macron a promis că va revitaliza Franţa şi i-a invitat public pe iniţiatorii de business-uri, să inventeze viitorul în statul francez.

Deşi, iniţiativa este plină de speranţă şi vine dintr-o perspectivă actuală, industria franceză reprezintă un simbol foarte important pentru ţară, şi un sector în care muncesc aceleaşi persoane, de zeci de ani.

Dacă în 1980 sectorul industrial reprezenta 20% din PIB, astăzi el mai reprezintă doar 13%, cu 330,000 de locuri de muncă ce au dispărut din sector din 2008 până în prezent.

Urmând modelul Germaniei, care în 2010 a introdus toţi muncitorii din segmentul industrial în programe de pregătire pentru a le lărgi gama de cunoştinţe tehnologice, Franţa investeşte acum în tehnologizare, sectorul industrial bucurându-se momentan doar de 9 sisteme robotizate la 100 de angajaţi, în Germania raportul prezentând 12 la 100.

Totuşi, fabricile mai mici precum GM&S, care nu îşi permit asemenea achiziţii, rămân în urmă faţă de giganţi precum PSA şi Renault.

GM&S avea 600 de angajaţi în anii 90, bucurându-se atunci de un sector industrial înfloritor al statului francez. În prezent, numărul angajaţilor este la mai puţin de jumătate, iar muncitorii îşi fac griji că este târziu să se mai reinventeze pentru un alt loc de muncă, în caz ca se va închide fabrica.

„Uită-te la noi: bărbaţi peste 50 de ani, cu familii, cu ipoteci, cu prea puţine calificări în afară de ce am învăţat aici, într-o regiune mică, cu prea puţine posibilităţi”, spune Alain Dubois, în vârstă de 54 de ani, care lucrează la GM&S de când era adolescent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO