Business Internaţional

Madrid: liderul catalan, Carles Puigdemont, are termen până joi să renunţe la proclamarea independenţei Cataloniei

Madrid: liderul catalan, Carles Puigdemont, are termen...

Autor: Mircea Olteanu, Mediafax

16.10.2017, 13:10 144

Vicepremierul spaniol Soraya Sáenz de Santamaría a declarat că liderul catalan Carles Puigdemont are timp până joi să renunţe la proclamarea independenţei Cataloniei, informează site-ul cotidianului El Pais.

"Considerăm că Puigdemont are oportunitatea de a rectifica situaţia, trebuie să răspundă cu «da» sau «nu» la declaraţia (de independenţă)", a declarat vicepremierul.

"Puigdemont a decis să nu răspundă. Cred că nu era dificil să spună «da» sau «nu»", a declarat Santamaría.

"Nimeni nu respinge dialogul, însă dialogul trebuie purtat în cadrul legal", a mai afirmat oficialul spaniol, adăugând că "dialogul nu se cere, se practică".

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a acordat miercuri seară Guvernului Cataloniei, condus de Carles Puigdemont, un termen de cinci zile pentru a clarifica dacă a proclamat sau nu independenţa. Carles Puigdemont trebuia să răspundă până luni, 16 octombrie, dacă a proclamat ori nu independenţa Cataloniei. Madridul a acordat un termen suplimentar, până pe 19 octombrie, pentru a reveni asupra proclamării independenţei. Dacă Guvernul de la Barcelona îşi va menţine poziţia, Madridul va putea activa Articolul 155 al Constituţiei Spaniei, care prevede posibilitatea suspendării autonomiei Cataloniei.

Scrisoare liderului catalan Carles Puigdemont, adresată adresată lui Rajoy, trimisă cu doar câteva ore înainte de expirarea ultimatumului dat de premierul spaniol, nu a reuşit să clarifice situaţia în ceea ce priveşte proclamarea independenţei regiunii.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO