Business Internaţional

MAE: Declaraţiile unor oficiali maghiari nu sunt în spiritul valoriilor europene

MAE: Declaraţiile unor oficiali maghiari nu sunt în...

Autor: Cătălina Mănoiu

07.12.2016, 13:08 109

"Sigur, astfel de declaraţii nu sunt, aşa cum a apreciat şi MAE în răspunsul pe care l-am dat pe 1 decembrie, în spiritul valorilor europene pe care România le apără. Am transmis foarte clar pe canalele diplomatice părţii maghiare, inclusiv prin intermediul ambasadorului Ungariei la Bucureşti, dar şi ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, i-a transmis omologului său ungar prin marja Reuniunii ministeriale a NATO, care are loc zile acestea la Bruxelles, acest lucru", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Ionuţ Vâlcu, întrebat cum comentează MAE recentele afirmaţii ale unor oficiali maghiari potrivit cărora relaţiile diplomatice dintre România şi Ungaria s-au deteriorat începând cu anul 2012.

Vâlcu a afirmat că ministrul de Externe ungar a făcut recent declaraţii care specifică faptul că România este un partener strategic al Ungariei.

"Ministrul de externe ungar a avut nişte declaraţii pe care le-a acordat mass-media din România prin care specifica faptul că România este un partener strategic al Ungariei. Sperăm ca declaraţiile respective să se concretizeze şi să se concretizeze şi să se repete şi prin fapte. Trebuie să privim mereu către secolul XXI şi în spiritul valoriilor secolului XXI", a mai spus purtătorul de cuvânt al MAE.

Întrebat dacă ambasadorul Ungarie la Bucureşti a fost convocat la MAE pentru a-i fi transmis mesajul părţii române, Vâlcu a afirmat că s-au folosit canalele diplomatice uzuale şi mesajul a fost transmis şi la mivel de miniştri într-o discuţie pe acest subiect.

"(Mesajul-n.r.) a fost transmis prin canalele diplomatice uzuale, ambasadorului direct i s-a transmis acest lucru şi cum am spus şi la nivel de ministri a avut loc o discuţie tocmai pe acest subiect. Este foarte greu să escaladezi o temă însă este mai greu să construieşti. România rămâne în continuare angajată să construiască acest parteneriat strategic pe care îl are cu Ungaria", a explicat purtătorul de cuvânt al MAE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO