Business Internaţional

"Mafia cailor" înregistrează profituri uriaşe cumpărând cai cu zece lire sterline - presă

"Mafia cailor" înregistrează profituri uriaşe...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

11.02.2013, 14:01 1266

Potrivit tabloidului, medici veterinari corupţi sunt mituiţi pentru a furniza documentele necesare prezentării cailor drept un produs legitim. The Daily Mirror afirmă că investigatorii săi relevă "legături potenţiale între escroci români şi instalaţii de procesare a cărnii din întreaga Europă", urmărindu-le "operaţiunile atât în nord-estul Deltei Dunării, cât şi într-un judeţ din centrul Transilvaniei".

"În aceste zone rurale foarte sărace, grupuri infracţionale prădează fermieri săraci, oferindu-le bani atât în schimbul cailor de muncă, pe care nu îi pot păstra, cât şi în schimbul unor cai sălbatici", scrie publicaţia, precizând că infractorii "plătesc 50 până la 100 de lei - adică între aproximativ zece şi 20 de lire sterline".

The Daily Mirror citează o sursă din Transilvania, un medic veterinar ce "cunoaşte extrem de bine afacerea", care a declarat sub protecţia anonimatului că abatoarele trec cu vederea acest comerţ ilegal. "Cu documente corecte prezentate la diverse abatoare, şefii acestora nu au nevoie să acorde atenţie originilor ilegale" ale cărnii, potrivit sursei, dar nu este clar cum această carne de cal este prezentată drept carne de vită, subliniază ziarul.

Potrivit tabloidului, aceeaşi sursă a vorbit despre "un mare furnizor francez" care cumpără carne ieftină din abatoarele din România, o amestecă cu carne de la "furnizori legali" şi o introduce în reţea ca "produs organic". "Este o problemă care a apărut din cauza sărăciei extreme din zona rurală a României", a declarat această sursă pentru The Daily Mirror.

Citând aceeaşi sursă, ziarul mai scrie că aceste grupări infracţionale "au medicii lor veterinari de stat angajaţi pentru a semna documente, inclusiv pentru cai sălbatici şi fără microcipuri". "Problema cailor sălbatici vânduţi ţine de Delta Dunării, în special de judeţul Tulcea. Localnicii îi capturează şi apoi îi vând bandelor în schimbul unor sume cuprinse între zece şi 20 de lire sterline", a declarat medicul veterinar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO