Business Internaţional

Mai multe ţări europene încep relaxarea restricţiilor menite să stăvilească pandemia

Mai multe ţări europene încep relaxarea restricţiilor...

Autor: Catalina Apostoiu

05.05.2021, 00:05 254

♦ Ungaria şi Slovenia au decis să-şi recunoască reciproc certificatele de vaccinare ♦ Germania va ridica restricţiile pentru persoanele vaccinate anti-COVID din această săptămână.

Restricţiile anti-COVID au fost relaxate în Ungaria pentru persoa­nele care deţin carduri de imunitate emise de guvern, ultima dintr-o serie de măsuri de redes­chidere ce au urmat unei campanii ambiţioase de vaccinare, scrie Euronews.

Începând din weekend, persoa­nele cu astfel de carduri pot intra în restaurant, hoteluri, teatre, cinema­tografe, spa-uri, săli de fitness, biblioteci şi muzee.

În Ungaria, procentul celor vaccinaţi depăşeşte 40%, potrivit Reuters. Al treilea val al pandemiei este în curs de încetinire, iar acest lucru, dublat de masiva campanie de vaccinare au permis o redeschidere treptată a economiei ţării. Premierul Ungariei Viktor Orban, care are în faţă o cursă electorală strânsă în 2022, scoate în faţă succesul campaniei de vaccinare în încercarea întăririi bazei sale de susţinere. Ungaria a anunţat de asemenea deschiderea înre­gistrărilor pentru vaccinare pentru cetăţenii străini care locuiesc pe teritoriul său dar nu au un card naţional de asigurare de sănătate, scrie Budapest Business Journal. De asemenea, în timp ce discuţiile privitoare la certificate comune de vaccinare la nivel de bloc continuă, Ungaria şi Slovenia au decis să meargă mai departe bilateral, recunoscându-şi reciproc certificatele respective, potrivit Euractiv. Un acord bilateral în acest sens a fost încheiat de Ungaria şi cu Bahrain.

Tot în weekendul trecut a intrat în vigoare faza finală a procesului de relaxare a restricţiilor în Portugalia, scrie Euronews.

Restaurantele şi cafenelele pot rămâne deschise până la 10.30 pm.

Majoritatea businessurior pot fi deschise până la 9 pm în timpul săptămânii şi până la 7 pm în weekend sau zile de sărbătoare.

În Italia, multe localuri de pe plaje au primit undă verde pentru deschidere în weekend, parte a unui proces de redeschidere treptată a ţării. Italia a început acest proces în ultima săptămână cu redeschiderea şcolilor, muzeelor şi cinematografelor.

În Franţa, barurile şi restaurantele, cât şi unităţile culturale şi magazinele neesenţiale se vor putea redeschide pentru clienţi pe 19 mai. Ţara este în al treilea lockdown naţional de pe 3 aprilie.

Germania va ridica restricţiile pentru persoanele vaccinate anti-COVID chiar din această săptămână, mişcare criticată ca discriminatorie împotriva tinerilor, notează Financial Times.

Decizia vine pe fondul unei nemulţumiri în creştere în Germania cu privire la controalele stricte anti-coronavirus care intră acum în a şasea lună.

În Marea Britanie, premierul Boris Johnson a anunţat că restricţiile vor fi ridicate peste şapte săptămâni, acesta salutând succesul campaniei de vaccinare înaintea unor alegeri cheie din această săptămână, potrivit Bloomberg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO