Business Internaţional

Mai mulţi milionari, cheltuieli mai mari cu apărarea, dar şi mai multă sărăcie

Mai mulţi milionari, cheltuieli mai mari cu apărarea, dar şi mai multă sărăcie

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

07.11.2012, 00:03 446

Răspunsul la întrebarea cui din America i-a fost mai bine în cei patru ani de mandat ai preşedintelui Barack Obama depinde, desigur, de cine răspunde. Pentru cei 12 milioane de şomeri cu siguranţă că nu a fost mai bine. Dar pentru mulţi milionari americani răspunsul ar putea fi afirmativ, scrie CNBC.

Numărul milionarilor din Statele Unite s-a majorat cu 1,1 milioane între ianuarie 2009 şi sfârşitul anului trecut, potrivit datelor firmei de cercetare britanice WealthInsight. La sfârşitul anului 2011 SUA aveau 5,1 milionari, faţă de patru milioane la finalul anului 2008. Un calcul sumar arată că au apărut mai mult de 1.000 de milionari pe zi în timpul mandatului lui Obama.

"Cu siguranţă că Obama nu a fost rău pentru milionari", a spus Andrew Amolis, analist la WealthInsight. El atrage atenţia că programele de ajustare cantitativă şi bailout-urile au ajutat în special sectorul financiar, din care provin cei mai mulţi milionari. Sectoarele care au alimentat substanţial în perioada 2008-2011 numărul persoanelor cu averi nete de un milion de dolari sau mai mult sunt cele de retail, tehnologie şi financiar, iar averea nu a ţinut cont de culoarea politică.

În schimb, numărul persoanelor sărace a crescut, ca şi cheltuielile programelor care le asistă, mai ales din cauza celei mai grave recesiuni de după Marea Depresiune economică. Între 2008 şi 2011, numărul persoanelor sărace s-a majorat cu 16%. De asemenea, înscrierile pentru bonuri de masă au crescut cu 46%.

În total, 46,2 milioane de americani erau sub pragul sărăciei anul trecut, maximul ultimilor cel puţin 50 de ani. Rata de sărăcie, de peste 15%, este cea mai mare de după 1983, potrivit Bloomberg.

Făcând abstracţie de promisiunile făcute de Obama şi Mitt Romney în campania electorală, analiştii cred că economia SUA îşi va continua creşterea lentă indiferent de cine stă la Biroul Oval din Casa Albă. Temerile le sunt alimentate de veniturile tot mai slabe ale companiilor şi de avertismentele venite de la directorii executivi legate de problemele pe care le au în faţă şi instabilitatea politică.

"Un mixt de reduceri bugetare şi mediu extern slab va împiedica probabil ca revenirea economiei americane să treacă pe o treaptă superioară. Drept urmare, rata şomajului va scădea doar gradual", a afirmat Andrew Kenningham, analist la Capital Economics.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO