Business Internaţional

Mai preţioase decât aurul? Mineralele rare au devenit noua miză a războiului economic dintre China şi restul lumii

Mai preţioase decât aurul? Mineralele rare au devenit noua miză a războiului economic dintre China şi restul lumii

Autor: Andrei Chirileasa

13.03.2012, 19:52 5520

Tensiunile economice dintre China şi ţările dezvoltate sunt tot mai mari, noua miză fiind mineralele rare, adică un grup de 17 elemente din tabelul lui Mendeleev care sunt foarte dificil de exploatat, dar care sunt esenţiale pentru industria gadgeturilor hi-tech, dar şi pentru industria aerospaţială, de apărare şi la producerea de echipamente pentru sectorul energiei regenerabile.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Japonia au mers la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) ca să se plângă de limitarea exporturilor de către China, care asigură în prezent 90% din producţia mondială, scrie Bloomberg, potrivit stirilor ultimei ore.

Mineralele rare se tranzacţionează la preţuri de sute de ori mai mari decât metalele obişnuite. De exemplu, aluminiu se tranzacţionează în prezent la circa 2.000 de dolari pe tonă, în timp ce unele minerale rare ajung la preţuri de peste 2.000 de dolari pe kilogram (adică 2 milioane de dolari pe tonă). Aceste minerale sunt tranzacţionate la kilogram deoarece producţia este foarte mică.

Scandiul este în prezent cel mai scump mineral rar un kilogram de scandiu fiind cotat la 18.000 de dolari pe kilogram. În comparaţie, aurul, cel mai preţios metal din lume, este cotat în prezent la circa 51.200 de dolari pe kilogram.

Reducerea exporturilor din partea Chinei ar putea conduce la o creştere puternică a preţurilor acestor minerale, care ar putea scumpi şi produsele în care esle sunt utilizate.

Cele 17 elemente sunt utilizate printre altele la producţia de echipamente aeronautice, de smart-phone-uri şi tablete, de automobile hybride şi de turbine eoliene sau celule fotovoltaice.

China a decis din iulie 2010 reducerea exporturilor de metale rare, motivând că vrea să conserve resursele şi să protejeze mediul. China încearcă astfel să-şi menţină poziţia dominantă în producţia de echipamente electronice şi să exporte produse finite, în loc de resurse neprelucrate, spun specialiştii.

Pe lângă mineralele rare, China a redus şi exporturile de tungsten şi molibden, două metale a căror producţie este redusă. Molibdenul este cotat la 30.500 de dolari pe tonă.

Cum au ajuns chinezii să aibă monopolul pe piaţa mineralelor rare

Mineralele rare nu sunt în realitate atât de rare pe cât o spune numele. Ceriul şi Lantanul sunt printre cele mai abundente minerale din scoarţa terestră. Aceste minerale sunt însă foarte dificil de exploatat, deoarece nu se găsesc în concentraţii mari decât în foarte puţine locuri de pe Glob.

Rezervele totale de astfel de minerale la nivel mondial sunt estimate la circa 99 de milioane de tone, dintre care circa 36 de milioane de tone sunt în China, 19 milioane de tone în Rusia şi ţările vecine şi 13 milioane de tone în SUA. Minele exploatate sunt însă extrem de puţine, iar producţia anuală era în 2009 de circa 124.000 de tone, din care 120.000 de tone provin din China. Cantităţi mai mici produc India, Brazilia şi Malaiezia.

Statele Unite au fost până în anii '80 cel mai mare producător de minerale rare, însă intrarea pe piaţă a Chinei, care vindea aceste resurse cu preţuri foarte mici, au forţat închiderea minelor americane din California, care nu mai erau viabile din punct de vedere economic. În ultimii ani, SUA au început să producă din nou.

Relaţiile economice dintre SUA şi China sunt tot mai reci

Războiul mineralelor rare este doar unul dintre elementele care tensionează relaţiile economice dintre SUA şi China. Preşedintele american Barack Obama a pus presiune în ultimii ani pe China reclamând practicile comerciale. Menţinerea cursului yuanului (moneda chineză) legat de dolar, care oferă un avantaj competitiv pentru exporturile chineze în SUA, este un alt motiv de neînţelegere între cele două ţări. SUA au avut anul trecut un deficit comercial de 295 de miliarde de dolari în relaţiile cu China. În schimb, China este unul dintre cei mai mari deţinători de titluri de stat americane şi este nemulţumită de politica americană de depreciere a dolarului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO