Business Internaţional

Managerii care au luat cele mai proaste decizii anul acesta: unul dintre ei a împrumutat 1 mld. de dolari în numele firmei

Directorii care au luat cele mai proaste decizii anul acesta: unul dintre ei a împrumutat 1 mld. de dolari în numele firmei

Autor: Anca Dumitrescu

17.12.2012, 20:13 941

Finkelstein este profesor la Tuck School of Business la Dartmouth College şi realizează această listă de trei ani, potrivit Bloomberg BusinessWeeek.

El a publicat 11 cărţi cu titluri precum Why Smart Executives Fail (De ce dau greş directorii deştepţi) şi Think Again: Why Good Leaders Make Bad Decisions (Mai gândeşte-te: De ce iau decizii proaste liderii buni).

Primul pe listă este Brian Dunn, care a demisionat în aprilie din funcţia de director general al Best Buy, în urma acuzaţiilor că are o relaţie nepotrivită cu o subordonată mult mai tânără.

Nu acesta este motivul pentru care se află pe listă, ci declinul cotaţiei acţiunilor, scăderea vânzărilor şi a cotei de piaţă şi programele de răscumpărare a titlurilor care nu au adus rezultatele aşteptate.

Pe locul al doilea se află Aubrey McClendon, CEO la Chesapeake Energy, care are se pare probleme să separe finanţele companiei de cele proprii. McClendon ar fi împrumutat până la 1,1 miliarde de dolari în trei ani, în baza unei participaţii la companie şi operează un fond de hedging specializat în petrol şi gaze, rezultând un conflict de interese evident, a arătat Finkelstein. McClendon foloseşte totodată avionul companiei, precum şi angajaţi ai acesteia în interes propriu.

Andrea Jung, următoarea pe listă, a demisionat în aprilie din funcţia de director general al Avon dar a rămas preşedinte până la sfârşitul acestui an. Jung nu a reuşit să rezolve problemele opraţionale ale companiei de vânzări directe de cosmetice şi să îşi pregătească un succesor şi a refuzat o ofertă de preluare de 10,7 miliarde de dolari din partea companiei Coty.

Din 2004, valoarea de piaţă a Avon a scăzut sub conducerea lui Jung de la 21 miliarde de dolari la 6 miliarde de dolari. Avon a înregistrat şi costuri legale de 300 de milioane de dolari, legate de acuzaţiile că a încălcat o lege din SUA care interzice mituirea unor oficiali în străinătate.

Mark Pincus, şeful Zynga, a fost inclus pe listă după ce acţiunile companiei au scăzut cu 75% în acest an, iar directori de top au decis să plece. Finkelstein consideră că Pincus, deşi a studiat la Wharton şi Harvard, a făcut unele greşeli de începător, precum dependenţa prea mare a Zynga de Facebook.

Ultimul pe listă este Rodrigo Rato, fost preşedinte ale băncii spaniole Bankia. Rato, fost ministru de Finanţe al Spaniei, este investigat pentru fraudă, fixarea preţurilor şi deturnare de fonduri, în legătură cu falimentul băncii.

A lipsit puţin ca alţi doi directori, Mark Zuckerberg de la Facebook şi Andrew Mason de la Groupon, să figureze şi ei între cei mai slabi directori. Defectul lui Zuckerberg este "mândria excesivă", în timp ce ambii au fost criticaţi pentru imaturitate şi evoluţia negativă a acţiunilor.

"Nu există niciun motiv să credem că au calităţile necesare să conducă o companie mare listată la bursă", a spus Finkelstein, care nu vrea să îl audă pe Zuckerberg vorbind despre hanoracul său.

Anul trecut, pe lista lui Finkelstein au figurat directorii Netflix, Research in Motion şi Hewlett-Packard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO