Business Internaţional

Managerii companiilor austriece consideră că economia României îşi va menţine creşterea

Managerii companiilor austriece consideră că economia...

Autor: Dorin Oancea

26.07.2016, 16:47 200

În aceste condiţii România se poziţionează, în baza dezvoltării economice pozitive şi a creşterii importanţei sale ca piaţă internă, drept o destinaţie interesantă pentru investiţiile austriece, arată un comunicat al Ambasadei Austriei la Bucureşti, care a realizat Austrian Business Outlook Survey Romania 2016. Acesta este un sondaj online adresat managementului filialelor austriece din România, care a fost realizat în perioada 13 – 31 aprilie 2016. În total au participat la sondaj 124 de persoane.
44% dintre toţi cei chestionaţi au afirmat că au planuri de investiţii în 2016 şi 2017, iar alţi 33% iau în considerare eventuale investiţii, însă nu au luat încă decizii în acest sens. Sunt planificate în special investiţii pentru extinderea capacităţilor de producţie şi în retehnologizări şi modernizarea locaţiilor actuale. Interesul pentru investiţii noi este mai scăzut. Sunt planificate şi investiţii în sfera de personal: 6 din 10 întreprinderi au planificat creşterea numărului de locuri de muncă.
Activitatea companiilor austriece din România este influenţată puternic în special de politica fiscală şi de taxare, de birocraţie, siguranţa juridică şi stabilitatea politică, precum şi de factori relevanţi legaţi de loialitatea angajaţilor, de potenţialul forţei de muncă, formarea personalului calificat şi de costul muncii. Tendinţele din aceste domenii sunt privite de către respondenţi cu sentimente amestecate: se consideră că în special factorii care determină climatul investiţional vor avea o evoluţie mai degrabă negativă.
Companiile austriece au investit în România circa 9,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 16,1% din totalul investiţiilor străine directe din România, şi creează prin cele peste 7.000 de firme cu aport de capital austriac înregistrate peste 100.000 de locuri de muncă directe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO