Business Internaţional

Mănăstirile se adaptează la dobânzile ultramici: măicuţele devin traderi

Mănăstirile se adaptează la dobânzile ultramici:...

Autor: Catalina Apostoiu

01.12.2016, 00:00 265
Într-o dimineaţă, Sora Lioba Zahn de la Mănăstirea Mariendonk a citit Biblia, şi-a spus rugăciunile, şi-a spălat rufele şi s-a rugat din nou. După amiază, a sunat la bancă şi s-a apucat de tranzacţionat. 
 
Dobânzile ultrascăzute şi negative au erodat puternic economiile şi investiţiţiile din întreaga lume dezvoltată, scrie Wall Street Journal.
 
Timp de peste un secol, Mariendonk s-a finanţat vânzând lapte şi lumânări şi din venitul obţinut din depozitele sale bancare. După ce BCE a început să reducă dobânzile, Sora Lioba a realizat că mănăstirea sa are nevoie de venituri suplimentare pentru a supravieţui.
 
„Cu dobânzile aflate la un nivel atât de scăzut, trebuie să obţinem un randament mai mare pentru ca mănăstirea să supravieţuiască“, spune Sora Lioba, care deţine poziţia de „cellerarin“, echivalentul poziţiei de director financiar.
 
În 2013, acoperişul mănăstirii a avut nevoie de reparaţii, iar singura maşină deţinută de cele 28 de surori era pe butuci. Câştigul oferit de bancă i s-a părut de necrezut.
 
„Nu trebuia să fi studiat matematica pentru a realiza că o luam la vale“, spune Sora Lioba, care a studiat şi psihologia.
 
După rugăciunea de dimineaţă, aceasta le-a adunat pe măicuţe şi le-a arătat o prezentare PowerPoint despre dobânzile scăzute. Sora Christiana Reemts, stareţa mănăstirii, a făcut la un moment dat o observaţie.
 
„Cu douăzeci de ani în urmă obţineam suficientă dobândă pentru a ne renova întreaga clădire. Acum, dobânzile îţi aduc lacrimi în ochi“.
 
În cele din urmă, în Mariendonk s-a luat o decizie, iar pieţele mondiale au căpătat un nou investitor. Sora Lioba administrează acum un portofoliu de 2 milioane de euro din biroul său de la mănăstire.
 
„Am început prin a căuta pe Google ce înseamnă un swap“, spune Sora Lioba, de 54 de ani. Apoi, aceasta a început să studieze paginile financiare ale ziarelor germane şi notele de cercetare ale băncii mănăstirii.
 
„Acum, înţeleg fiecare a treia propoziţie, în loc de a 10a când am început“, spune aceasta.
 
Carsten Klude, economist-şef la banca Mariendonk, M.M. Warburg, spune că măicuţele nu ar trebui subestimate.
 
Anul trecut, portofoliul acestora a avut un randament de 2,6%, peste cel de 0,3% generat de titlurile guvernamentale germane.
 
Biserica Anglicană deţine un portofoliu evaluat la aproximativ 7 miliarde de lire sterline, sau 8,7 miliarde de dolari, investit în active ca fondurile de hedging şi cherestea, iar Vaticanul are investite miliarde de active în imobiliare şi private equity.
 
Cea mai bună tranzacţie de până acum a Sorei Lioba: vânzarea acţiunilor Deutsche Bank chiar înainte ca acestea să înceapă să scadă puternic. Sora Lioba a vândut de asemenea acţiuni Volkswagen în toamna anului 2015, chiar înaintea declanşării scandalului testelor de emisii.
 
Pentru a se proteja împotriva pierderilor, Mariendonk nu investeşte niciodată mai mult de 4% din întregul portofoliu într-un singur activ.
 
Sora Lioba investeşte urmând trei criteria: randament, risc scăzut şi acceptabilitate morală. Aceasta a refuzat ofertele de investiţii în unele companii petroliere şi spune că pieţele emergente nu se potrivesc profilului de risc al Mariendonk.
 
După trei ani de invstiţii, Sora Christiana, spune că a învăţat foarte multe despre lumea financiară. „Am învăţat de asemenea că eu şi Sora Lioba avem nervii foarte tari, nu se poate supravieţui altfel pe această piaţă“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO