Business Internaţional

Mâncaţi cât mai puteţi: Shaorma, una dintre mâncărurile preferate ale românilor, ar putea fi interzisă în Europa

Mâncaţi cât mai puteţi: Shaorma, una dintre...

Autor: Alex Ciutacu

02.12.2017, 14:07 11748

O shaorma sau un kebab la miezul nopţii ar putea deveni un obicei care ţine de domeniul trecutului, potrivit legii înaintate de Uniunea Europeană, conform Business Insider.

Noua legislaţie ar trece kebab-ul şi shaorma în ilegalitate de-a lungul Europei, din cauza fosfaţilor pe care le conţin, şi a legăturii dintre aceşti fosfaţi şi afecţiuni cardiovasculare.

Acesta este una dintre mâncărurile preferate al românilor – consumată adesea după o noapte de distracţie – şi este făcută din carne de kebab, de pui, vită sau curcan, amestecată de obicei cu salată, roşii, ceapă, castraveţi şi o varietate de sosuri.

Aproximativ 1,3 milioane de kebab-uri sunt vândute în Marea Britanie în fiecare zi, de către cele peste 20.000 de fast food-uri din ţară, potrivit The Guardian, în timp ce 200.000 de oameni lucrează în astfel de fast food-uri, în această industrie de miliarde de euro, în toată Europa.

Potrivit publicaţiei germane Frankfurter Rundschau, sunt peste 16.000 de restaurante de tip fast food în Germania, care vând peste 3 milioane de kebab-uri şi shaorme în fiecare zi.

Comisia Executivă a UE a dorit iniţial să autorizeze folosirea fosfaţilor în carnea de miel, oaie, vită şi viţel utilizată la rotisor în cadrul fast food-urilor. Cu toate acestea, Comitetul pentru Sănătate a votat 32-22 pentru a se împotrivi acestei decizii, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la riscurile la care sunt expuse europenii din cauza acestei substanţe.

Proprietarii fast food-urilor susţin că  au nevoie de acei aditivi în prepararea cărnii încât „să rămână gustoasă şi suculentă”.

„Încearcă să distrugă business-urile turceşti de aici”, spune Bariz Donmez, proprietar de fast food în Berlin.

Plenul Parlamentului European se va întâlni peste două săptămâni pentru a vota propunerea. Dacă propunerae este respinsă, va fi trimisă înapoi la comisie, iar viitorul kebab-ului şi al shaormei va rămâne subiect de dezbatere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO