Business Internaţional

Marea Britanie ameninţă Ecuadorul că va lua cu asalt ambasada de la Londra dacă nu îl predă pe fondatorul Wikileaks

Marea Britanie ameninţă Ecuadorul că va lua cu asalt ambasada de la Londra dacă nu îl predă pe fondatorul Wikileaks

Autor: Radu Racu

16.08.2012, 15:43 1539

Ecuadorul a acuzat Marea Britanie că a ameninţat că va lua cu asalt ambasada din Londra pentru a-l aresta pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange, scrie BBC.

Assange s-a refugiat în ambasada Ecuadorului în luna iunie pentru a evita extrădarea în Suedia, iar surse apropiate oficialităţilor ecuadoriene susţin că statul îi va acorda azil politic.

UPDATE: Ecuadorul a acceptat să îi acorde azil politic lui Julian Assange

Ministrul de externe al Ecuadorului, Ricardo Patino, a anunţat miercuri într-o conferinţă de presă susţinută la Quito, că autorităţile au primit o scrisoare dela guvernul britanic prin intermediul unui oficial de la ambasada britanică.

"Astăzi am primit o scrisoare de la Marea Britanie, o ameninţare clară oferită în scris, că ambasada noastră de la Londra va fi luată cu asalt dacă nu îl predăm pe Julian Assange", a declarat ministrul. "Ecuadorul respinge clar aceste ameninţări, inacceptabile din partea unui stat democratic ca Marea Britanie. Noi nu suntem colonie britanică", a precizat Patino.

Marea Britanie s-a declarat miercuri "hotărâtă" să îl extrădeze pe Julian Assange în Suedia, unde este acuzat de viol şi agresiune sexuală.

Julian Assange, un australian în vârstă de 41 de ani, este acuzat de către justiţia suedeză de viol şi agresiune sexuală. Începând de la 19 iunie, el s-a refugiat la ambasada Ecuadorului de la Londra, unde a depus o cerere de azil politic pentru a evita extrădarea în Suedia.

Fondatorul WikiLeaks se află din 19 iunie în ambasada Ecuadorului din Londra, cerând azil politic în contextul în care justiţia britanică a admis extrădarea sa în Suedia, unde este acuzat de agresiuni sexuale. Assange susţine că extrădarea sa în Suedia ar deschide calea transferului în Statele Unite, unde ar risca pedeapsa cu moartea pentru difuzarea a zeci de mii de mesaje diplomatice şi militare cu caracter confidenţial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO