Business Internaţional

Marea Britanie probabil nu va reuşi să obţină un acord cu UE în doi ani,vrea perioadă tranzitorie

Marea Britanie probabil nu va reuşi să obţină un...

Autor: Mihai Draghici

24.07.2017, 21:07 576

Marea Britanie probabil nu va finaliza negocierile pe tema unui acord comercial cu Uniunea Europeană până în momentul ieşirii din Blocul comunitar, astfel că Guvernul Theresa May pregăteşte o procedură tranzitorie post-Brexit.

Ar fi o perspectivă "optimistă" să credem că putem obţine un acord comercial până în momentul producerii Brexit, în martie 2019, a declarat Liam Fox, ministrul britanic al Comerţului, citat de cotidianul The Times.

Liam Fox a explicat că, în acest context, membrii Guvernului Theresa May susţin implementarea unui acord tranzitoriu post-Brexit. "Există un consens din ce în ce mai mare în Cabinet privind o etapă tranzitorie în care Londra ar implementa voluntar" o parte a reglementărilor Uniunii Europene după ieşirea oficială din comunitatea europeană, a explicat Liam Fox.

Însă ministrul britanic al Comerţului a respins ideea Bruxellesului privind aplicarea jurisdicţiei Curţii Europene de Justiţie pentru garantarea drepturilor cetăţenilor UE după Brexit, considerând că ar fi o "perspectivă foarte bizară de jurisprudenţă".

Negocierile Londrei cu Bruxellesul se concentrează iniţial pe condiţiile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Ulterior, Londra va încerca să obţină un acord comercial cu Blocul comunitar.

Greg Clark, secretar de stat britanic pentru Companii, a confirmat că Guvernul va discuta în toamnă planul instituirii unei perioade de tranziţie, în contextul în care mediile de afaceri sunt preocupate privind ieşirea bruscă din Uniunea Europeană.

"În toamnă, pe măsură ce negocierile avansează, sperăm să putem spune mai multe despre acest proiect după ce vom avea discuţii", a explicat Greg Clark, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO