Business Internaţional

Marea Britanie şi Franţa au depistat loturi de ouă contaminate cu insecticid

Marea Britanie şi Franţa au depistat loturi de ouă...

Autor: Andrei Ionascu

07.08.2017, 21:14 615

Comisia Europeană a anunţat luni că, în cadrul sistemului său de alertă rapidă, s-a stabilit că ouăle aflate sub suspiciunea de contaminare au fost, de asemenea, distribuite în Franţa şi Marea Britanie, prin intermediul Germaniei. Retaileri din Suedia şi Elveţia au intentat deja procese în acest caz.

"În prezent, suedezii, elveţienii, francezii şi britanicii trebuie să verifice, deoarece traseul acestor ouă poate fi urmărit", a spus Anna-Kaisa Itkonen, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Agenţia britanică pentru standarde alimentare a anunţat că "investighează urgent distribuirea acestor ouă în Marea Britanie" din fermele aflate în centrul investigaţiei, adăugând că "numărul de ouă vizate este foarte mic, iar riscul pentru sănătatea publică este foarte scăzut".

Oficialii britanici nu au oferit cifre exacte, dar au precizat că reprezintă 0,0001% din ouăle importate anual în Marea Britanie.

"Lucrăm în strânsă colaborare cu întreprinderile care au primit ouă din fermele afectate. Investigaţiile efectuate până în prezent indică faptul că produsele afectate nu mai sunt pe rafturi", a mai precizat agenţia britanică pentru standarde alimentare.

Guvernul francez a anunţat că 13 loturi de ouă din Olanda sunt contaminate cu fipronil şi au fost găsite la două fabrici de procesare a alimentelor din centrul şi vestul Franţei.

Ministerul francez al Agriculturii a precizat că nu au reuşit să stabilească dacă vreunul dintre produsele contaminate a fost expediat către consumatori.

Anterior, milioane de ouă din mai multe ţări europene au fost retrase din magazine din cauza contaminării cu fipronil, un insecticid toxic a cărui utilizare este interzisă în producţia de alimente.

Testele efectuate au indicat un nivel crescut al insecticidului în unele ouă livrate de mai multe ferme olandeze, astfel că ţări precum Germania, Olanda şi Belgia au ordonat retragerea a milioane de ouă de pe piaţă.

Aproximativ 180 de companii olandeze şi-au suspendat temporar activitatea şi o anchetă penală a fost iniţiată în acest caz. Peste 300.000 de găini au fost ucise întrucât s-a descoperit că erau contaminate.

Fipronil este o substanţă folosită în mod frecvent în produsele veterinare pentru a combate puricii, căpuşele sau păduchii, însă este interzisă utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), această substanţă este foarte toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectând ficatul, glandele tiroide şi rinichii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO