Business Internaţional

Marea problemă a investitorilor: cât de departe va merge Fed cu majorarea dobânzilor

Janet Yellen, preşedintele Fed, este adepta fermă a relaxării politicii monetare pe timp de criză

Janet Yellen, preşedintele Fed, este adepta fermă a relaxării politicii monetare pe timp de criză

Autor: CătăIina Apostoiu

29.07.2015, 00:04 1073
Deşi majoritatea analiştilor se aşteaptă ca banca centrală americană (Rezerva Federală americană - Fed) să decidă majorarea ratelor dobânzilor de referinţă în septembrie, după o pauză de aproape un deceniu, un număr în creştere de observatori ai pieţelor sugerează că ar putea exista două majorări de rate, şi nu una, până la sfârşitul acestui an, potrivit CNBC.

Deşi strategii Fed, conduşi de preşedintele instituţiei Janet Yellen, nu sunt aşteptaţi să ia o decizie majoră în decursul şedinţei de două zile din această săp­tămână, investitorii vor căuta semnale privitoare la momentele în care s-ar putea decide noi majorări de rate.

Un număr de oficiali ai băncii centrale au sugerat deja că două etape de majorări sunt posibile în acest an, însă acum şi economiştii şi investitorii care evaluează datele economice înclină către două majorări.

„Yellen a spus totdeauna că majorările dobânzilor vor veni în momentul în care salariile vor creşte cu 4-5%“, afirmă Paul Donovan, economist al băncii de investiţii UBS. „Va fi o traiectorie graduală, însă cred că vor decide o majorare în septembrie şi una în decembrie, mă aştept la două majorări în acest an. Inflaţia şi-a reluat creşterea, va depăşi uşor 2% la începutul anului viitor“, spune acesta.

La începutul acestei luni, preşedintele Rezervelor Federale din San Francisco John Williams a declarat că ar prefera două majorări de rate înainte de sfârşitul anului. Guvernatorul Fed Jerome Power a declarat de asemenea că este pregătit să majoreze ratele de două ori în acest an, în septembrie şi decembrie, cât timp economia va evolua conform aşteptărilor. „Vor exista două majorări de dobânzi în acest an. O majorare în septembrie va avea un efect pozitiv asupra dolarului“, arată Khoon Goh, strateg al ANZ.

Pe piaţa titlurilor de trezorerie americane, contractele futures sugerează că investitorii „fac aceeaşi greşeală pe care au făcut-o la începutul fiecăruia din ultimele trei cicluri importante de înăsprire a politicii monetare“, subestimând amploarea majorărilor de rate.

„Cred că Fed-ul va majora ratele mai rapid şi mai mult decât se aşteaptă majoritatea ca reacţie la creşterea inflaţiei, iar acest lucru va împinge în sus semnificativ randamentul titlurilor de trezorerie pe 10 ani“, remarcă John Higgins, economist al Capital Economics, într-o notă adresată clienţilor.

Cu privire la momentul în care Fed-ul începe de obicei majorarea ratelor în ciclurile economice, Paul Donovan arată că de această dată banca centrală a întârziat în majorarea ratelor, ceea ce ar putea îngrijora pieţele dacă inflaţia continuă să crească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO