Business Internaţional

Marile bănci ale lumii şi-au înteţit asaltul cu şpăgi asupra Bruxelles-ului

Goldman Sachs a cheltuit aproape 799.000 de euro pe activităţi de lobby în 2014

Goldman Sachs a cheltuit aproape 799.000 de euro pe activităţi de lobby în 2014

Autor: Catalina Apostoiu

30.04.2015, 00:05 1450
Eforturile Comisiei Europene de a transparentiza politica de lobby a companiilor au scos la lumină că... Bruxelles-ul a fost pur şi simplu bombardat anul trecut cu bani de marile bănci.

Goldman Sachs, unul dintre cele mai puternice grupuri financiare de pe Wall Street, a raportat pentru anul trecut o creştere de 14 ori a sumelor pe care le cheltuie pe activităţi de lobby în Bruxelles, scrie Financial Times. Banca a cheltuit între 700.000 şi 799.000 de euro pe astfe de activităţi

În 2013, suma cheltuită pe lobbying în Bruxelles a fost de doar 50.000 de euro. Goldman s-a înscris în registrul de transparenţă al Comisiei Europene la sfârşitul lunii noiembrie 2014.

Şi banca elveţiană UBS a raportat o creştere importantă a cheltuielilor de lobby. Acestea au crescut de la mai puţin de 100.000 de euro în 2013 la 1,7 milioane de euro anul trecut.

Deutsche Bank a anunţat că a cheltuit 4 milioane de euro pe activităţi de lobby pe lângă instituţiile europene, faţă de aproape 2 milioane de euro cheltuite în 2013. Noile reglementări interzic oficialilor Comisiei să aibă întâlniri cu reprezentanţii companiilor dacă acestea din urmă nu sunt înscrise în registrul de transparenţă al UE până la data de 1 decembrie.

În Statele Unite, Goldman Sachs a cheltuit anul trecut 3,4 milioane de dolari pe activităţi de lobby pe lângă guvernul american. Suma a rămas aproape neschimbată în ultimii trei ani, fiind totuşi mai mică decât cele 4,6 milioane de dolari cheltuite în 2010, când Goldman era dur criticată de Congresul american pentru activităţile sale ante-criză.

Până de curând, regulile europene în domeniul lobbying-ului au fost relativ relaxate, activiştii argumentând că unele mari companii nu-şi dezvăluie adevărata amploare a eforturilor de influenţare a procesului de reglementare.

„Raportarea pe 2013 a Goldman Sachs indică un jucător neînsemnat. De fapt, compania este activă în sfera lobbying-ului din EU de ani de zile, având un acces la comisie la care alţi lobbyşti nu pot decât să viseze“, Vicky Cann, activist pentru Corporate Europe Observatory.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO