Business Internaţional

Marile bănci americane se grăbesc să dea drumul la bani pentru acţionari după ce Fed decide că toate sunt sănătoase

Marile bănci americane se grăbesc să dea drumul la...

Autor: Catalina Apostoiu

30.06.2017, 00:03 558
Toate marile bănci americane, inclusiv JPMorgan Chase şi Bank of America, au trecut cea de-a doua parte, mai dură, a testelor anuale de rezistenţă la şocuri financiare realizate de banca centrală americană (Fed), semn al sănătăţii acestora, scrie Reuters.

Este pentru prima dată de la lansarea testelor în 2011 când toate băncile obţin note de trecere. Rezultatele arată că multe dintre acestea nu numai că şi-au clădit rezerve de capital solide, dar şi-au îmbunătăţit şi pro­cedurile de ma­nage­ment al riscului. O bancă, Capital One Fi­nancial, va trebui să-şi redepună pla­nurile până la sfâr­şitul anului. Criticii spun că Fed a devenit mai indulgentă cu sistemul bancar.

Băncile care au trecut prin teste vor putea plăti 100% din profitul net estimat în următoarele patru trimestre, comparativ cu 65% după rezultatele de anul trecut, a anunţat un oficial al Fed. Aceasta ar fi pentru prima dată după criza financiară că băncile returnează acţionarilor cel puţin la fel de mulţi bani cât realizează ca profit anual. Verdictul Fed marchează o victorie semnificativă pentru industria bancară, care se chinuie de ani întregi se repună pe picioare. Unda verde dată de Fed ar putea constitui de asemenea un mo­ment extrem de important pentru Wall Street, băncile fiind nerăbdătoare să obţină o relaxare a reglementărilor din partea Washingtonului.

De asemenea, verdictul semnalează o „îmblânzire“ a poziţiei dure adoptate de Fed cu privire la bănci de la criză şi ar putea oferi un pilon solid de susţi­nere pentru creş­­­terea preţu­rilor ac­ţiu­­nilor ban­care. Acestea au crescut după alegerea lui Trump, însă în mare parte au stag­nat până acum în acest an.

Îmblânzirea po­ziţiei Fed faţă de bănci este semna­lat­ă şi de un fost oficial al băncii care a participat la realizarea testelor de stress. „Aş spune că Fedul a lăsat-o mai moale de când am plecat eu, însă bineînţeles că vremurile sunt mai bune pentru bănci, cât şi pentru economia americană“, spune Carl Tannenbaum, economist-şef al Northern Trust, citat de CNBC.

„Acum, băncile sunt într-o poziţie foarte bună să înceapă să returneze o parte din capitalul acumulat acţionarilor“, adaugă acesta.

După anunţul Fed, băncile au început să publice detalii legate de cum intenţionează să-şi utilizeze capitalul suplimentar.

Plăţile anunţate de bănci s-au situat în multe cazuri peste aşteptările analiştilor. JPMorgan Chase şi Bank of America s-au numărat printre primele bănci care şi-au anunţat planurile de creştere a dividendelor şi răscumpărărilor de acţiuni peste aşteptările analiştilor, potrivit Bloomberg.

Fed-ul a arătat totuşi că cele mai mari şi mai complexe firme trebuie să facă în continuare eforturi pentru a-şi menţine acurateţea datelor şi a identifica riscuri în noi produse, potrivit Wall Street Journal.

Un segment de risc în acest an este constituit de cardurile de credit. Defaulturile pe acest segment sunt în creştere.

Unii executivi susţin în continuare că procesul de testare al Fed este prea opac şi stringent şi se plâng că cerinţele mai mari legate de capital sufocă creditarea şi fac rău economiei.

Ca reacţie la plângerile respective, Fed-ul a început să ofere băncilor detalii mai exacte legate de motivele pentru care nu au trecut testele sau de segmentele unde sunt necesare îmbunătăţiri, scrie Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO