Business Internaţional

Marile banci care opereaza in Est pariaza acum pe iesirea regiunii din recesiune

Marile banci care opereaza in Est pariaza acum pe iesirea regiunii din recesiune
18.01.2010, 23:12 38

Banca italiana UniCredit planuieste sa deschida 100 de filialein Europa Centrala si de Est. Grupul austriac RaiffeisenInternational lanseaza in regiune o banca on-line, iar Erste, totdin Austria, isi deschide 70 de filiale in Romania, cea maiimportanta piata a grupului in regiune, scrie Financial Times.

Aceste mutari strategice sunt anuntate la scurt timp dupa ce s-aputut observa o crestere usoara a volumului de credite acordate deunele state din regiune, cum este cazul Poloniei. Bancherii suntincrezatori ca trendul se va mentine si pe viitor.

"Eu cred ca 2010 va fi un an de tranzitie si ma astept sa aparaprimele semne ale iesirii din criza", a spus Federico Ghizzoni,seful operatiunilor din Europa Centrala si de Est aleUniCredit.

Probleme cu credibilitatea

Regiunea este insa putin credibila in fata investitorilor, iaragentiile de rating continua sa evidentieze pericolele careameninta statele din zona. Fitch a avertizat in aceasta luna ca oserie de riscuri asociate unor evenimente neprevazute ameninta saafecteze activitatea bancilor. Printre acestea se numaradevalorizarea monedei nationale, posibilitatea ca o banca prezentain regiune sa fie afectata de o retragere in masa a depozitelor sau"aparitia de tensiuni sociale ce au la baza situatiaeconomica".

Firma de cercetare Capital Economics a anuntat recent ca"sectorul bancar din regiune nu a scapat de toate pericolele ce ilamenintau".

Dezastrul financiar care ameninta regiunea in urma cu un an nus-a materializat datorita sprijinului international, UniuneaEuropeana si Fondul Monetar International jucand un rol important,si rezultatelor economice peste asteptari anuntate de state-cheie.Si decizia bancilor vestice de a ramane in regiune a jucat un rolimportant.

Unele pe plus, altele pe minus

In 2009, economia regiunii a intrat in recesiune, in medieProdusul Intern Brut contractandu-se cu 7%. Desi economistii suntprudenti atunci cand fac estimari pentru 2010, ei vorbesc de ocrestere economica de 2% in regiune. Cu toate acestea, viteza decrestere din perioada de boom nu va mai fi atinsa in viitorulapropiat. Un colaps financiar total nu mai pare totusiprobabil.

Starea de sanatate a sistemului financiar din Polonia, Cehia siSlovacia este relativ buna, intr-un moment in care aceste state sepregatesc sa iasa din criza. Grupul controlat de stat PKO BankPolski, cea mai mare banca din Polonia, a realizat recent oemisiune de actiuni in valoare de 5,1 mld. zloti (1,26 mld. euro).Succesul acesteia sugereaza ca investitorii sunt increzatori inredresarea regiunii.

Exista insa si alte state unde perspectivele de viitor sunt maisumbre. Statele baltice sunt in continuare in recesiune. EconomiileLituaniei, Letoniei si Estoniei au fost puternic afectate de criza,ele contractandu-se cu peste 20%.

Ungaria, care a intampinat probleme inca de dinainte catulburarile de pe piete sa se extinda la nivel mondial, incearca incontinuare sa recastige increderea investitorilor.

Romania si Bulgaria au resimtit criza mai tarziu. Economiile lorar putea sa ramana insa pe minus si in 2010. Si in Ucraina situatiaeste dificila, si totodata este agravata de problemele de pe scenapolitica.

Creditele neperformante, o problemaspinoasa

In aceste state, bancile trebuie sa faca fata problemeicreditelor neperformante. Potrivit Capital Economics, in Ungaria9,5% din totalul creditelor sunt neperformante. In Romania raportuleste de 11,2%, iar in Letonia de 14,5%. Situatia s-ar putea insainrautati. Bancile din Polonia, Cehia si Slovacia sunt relativsanatoase.

Austria ramane cel mai expus stat vestic in Est, valoareaactivelor bancilor statului in regiune ridicandu-se la 70% dinPIB-ul Austriei. In cazul Raiffeisen, la sfarsitul lui 2008, 100%din activele grupului erau in Europa Centrala si de Est. Erste eramai bine pozitionata, cu 53%, insa UniCredit cu 10% era la adapost.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO