Business Internaţional

Marile bănci din SUA, mai puţin Goldman Sachs, sfidează criza cu profituri substanţiale

Marile bănci din SUA, mai puţin Goldman Sachs, sfidează criza cu profituri substanţiale

Autor: Anca Dumitrescu

19.10.2011, 18:10 752
Toate marile bănci americane au raportat profituri substanţiale în trimestrul al treilea, în pofida condiţiilor economice dificile, excepţie făcând Goldman Sachs, care a trecut pe pierdere din cauza activităţilor de investment banking.

Trimestrul al treilea a fost marcat de o schimbare la vârful clasamentului celor mai mari bănci din Statele Unite în funcţie de active, JPMorgan devenind lider după ce a devansat Bank of America, care aplică un program de reduceri de locuri de muncă şi de vânzări de operaţiuni.

Activele JPMorgan au crescut cu 1,9% în trimestrul al treilea, ajungând la 2.290 miliarde de dolari la finele lunii septembrie, în timp ce Bank of America a înregistrat un declin de 1,8%, la 2.220 miliarde de dolari.

La începutul acestei săptămâni, Wells Fargo era cea mai mare bancă din SUA după valoare de piaţă.

JPMorgan a anunţat un profit de 4,24 miliarde de dolari pentru trimestrul al treilea, în scădere uşoară faţă de 4,42 miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut, dar a depăşit aşteptările analiştilor.

Rezultatul a fost susţinut de un câştig excepţional de 1,9 miliarde de dolari, provenit din schimbări ale criteriilor contabile interne pentru calculul pasivelor.

Fără câştigul excepţional, JPMorgan ar fi raportat pierderi la divizia de investment banking.

Veniturile din investment banking au scăzut la minimul din 2006, iar cele din trading au coborât cu 13% din trimestrul al doilea.

În trimestrul al treilea, veniturile totale au scăzut cu 0,2%, la 23,8 miliarde de dolari.

Bank of America a trecut pe profit în trimestrul al treilea, cu un rezultat de 6,23 miliarde de dolari, susţinut de un câştig excepţional de 4,5 miliarde de dolari.

În trimestrul al treilea al anului trecut, Bank of America a avut o pierdere de 7,3 miliarde de dolari.

Bank of America a devenit cea mai mare bancă după active în primul trimestru din 2009, sub conducerea fostului director general Kenneth D. Lewis, în urma achiziţiilor, precum emitentul de carduri MBNA şi creditorul ipotecar Countrywide Financial.

Acţiunile Bank of America au înregistrat în acest an cea mai slabă evoluţie din componenţa indicelui Dow Jones Industrial Average, cu un declin de 55%.

Directorul general al băncii, Brian T. Moynihan, s-a angajat să transforme banca într-o instituţie de credit mai mică şi mai profitabilă, prin renunţarea la operaţiuni considerate neesenţiale şi reducerea cu 5 miliarde de dolari a costurilor, printr-un program de desfiinţare a 30.000 de locuri de muncă.

De la preluarea postului anul trecut, Moynihan a acceptat vânzarea de active în valoare de aproape 50 de miliarde de dolari.

În primele nouă luni ale anului, Bank of America a înregistrat o pierdere de 545 milioane de dolari, faţă de un rezultat negativ de 994 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Profitul Citigroup, a treia mare bancă americană după nivelul activelor, a crescut cu 74% în trimestrul al treilea, de la 2,17 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut la 3,77 miliarde de dolari, şi a depăşit aşteptările, după ce banca americană a constituit mai puţine provizioane.

De asemenea, Citigroup a înregistrat un câştig excepţional de 1,9 miliarde de dolari.

Portofoliul de credite neperformante ale băncii, care a primit două pachete de ajutor financiar de la statul american în timpul crizei, a început să scadă.

Astfel, împrumuturile neperformante au coborât la 7,95 miliarde de dolari, de la 12,46 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului anterior.

Citigroup a raportat un declin de 21% al comisioanelor din operaţiuni de investment banking.

Acţiunile băncii au scăzut cu circa 40% în acest an, în linie cu declinul altor bănci.

În primele nouă luni, profitul Citigroup a urcat cu 9%, de la 9,3 miliarde de dolari în intervalul similar al anului trecut la 10,1 miliarde de dolari.

Profitul net al băncii Wells Fargo, a patra ca mărime după active, a crescut cu 22% în trimestrul al treilea, de la 3,15 miliarde dolari la 3,84 miliarde de dolari, ca urmare a costurilor mai mici legate de creditele neperformante, dar a fost sub estimările analiştilor.

Veniturile totale au scăzut cu 6%, la 19,62 miliarde de dolari.

Provizioanele pentru creditele neperformante au coborât la 1,81 miliarde de dolari, de la 3,44 miliarde de dolari cu un an în urmă.

La nouă luni, profitul net a crescut cu 31%, la 11,7 miliarde de dolari. Veniturile totale s-au redus cu 5%, la 60,3 miliarde de dolari.

Morgan Stanley a obţinut în trimestrul al treilea un profit peste aşteptările analiştilor, de 2,2 miliarde de dolari, respectiv 1,15 dolari pe acţiune, datorită unui câştig excepţional de 3,4 miliarde de dolari şi a veniturilor mai mari din tranzacţii cu instrumente financiare.

În urmă cu un an, banca a obţinut un profit de numai 131 milioane de dolari, respectiv o pierdere pe acţiune de 7 cenţi după plata dividendelor preferenţiale.

Morgan Stanley a realizat o creştere de 20% a veniturilor din tranzacţii cu instrumente financiare, cea mai mare între marile bănci americane, excluzând câştigurile excepţionale.

Veniturile totale al Morgan Stanley au urcat cu 46%, la 9,98 miliarde de dolari, de la 6,78 miliarde de dolari în urmă cu un an.

Acţiunile Morgan Stanley au scăzut în trimestrul al treilea cu 41%, din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare.

Goldman Sachs a raportat pentru trimestrul al treilea a doua pierdere de la listarea pe bursă în urmă cu 12 ani, de aproape 400 de milioane de dolari, faţă de un profit de 1,9 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pierderea a depăşit aşteptările analiştilor.

Goldman Sachs a anunţat în iulie că intenţionează să desfiinţeze circa 1.000 de locuri de muncă pentru a reduce costurile cu 1,2 miliarde de dolari. La sfârşitul lunii septembrie, banca avea 34.200 de angajaţi, în declin de la 35.500 în iunie.

Profitul pentru primele nouă luni ale anului a coborât cu 43%, de la şase miliarde de doalri în primele nouă luni ale anului trecut la 3,43 miliarde de dolari în ianuarie-septembrie anul acesta.

Veniturile mai scăzute din activităţi de trading şi investment banking ale băncilor americane au fost consecinţa declinului pieţelor de capital, provocat de criza datoriilor suverane din Europa.

Turbulenţele de pe pieţele de capital au determinat scăderea puternică a acţiunilor tuturor marilor bănci americane, în unele cazuri aproape la jumătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO