Business Internaţional

Marile bănci sunt suspectate de crearea unui cartel

Autor: Alexandru Stefan Matei

14.04.2011, 23:44 109

Anchetatorii americani examinează posibilitatea ca o partedintre giganţii industriei bancare să fi format un cartel pentru amanipula Libor, una dintre cele mai importante dobânzi de referinţădin sectorul bancar, înainte şi în timpul crizei financiare,conform unor surse citate de cotidianul american The Wall StreetJournal.

Principalele vizate sunt Bank of America, Citigroup şi UBS.

În ultimul an, autorităţile din SUA au lansat o anchetă pentru avedea dacă unele bănci din SUA şi Europa au raportat valori maimici ale dobânzilor la care se finanţează, valori pe baza cărora secalculează dobânda Libor. Acum anchetatorii vor să vadă dacăbăncile au format un cartel la nivel mondial şi dacă au stabilit decomun acord modul în care să raporteze dobânzile la care s-auîmprumutat în perioada 2006-2008.

Ancheta, condusă de Departamentul de justiţie al SUA şi de cătreorganismul de reglementare a pieţei de capital din SUA (SEC),analizează dacă băncile au raportat valori ale dobânzilor sub celereale într-o perioadă în care în bilanţuri ieşeau la suprafaţă totmai multe active cu probleme, iar lichiditatea ridica semne deîntrebare.

Dacă o bancă se împrumuta la dobânzi mai mari decât celelalteinstituţii, acesta era un semnal că problemele acelui creditorputeau fi mai mari decât recunoscuse public. Dobânzile unorîmprumuturi în valoare totală de 10.000 mld. dolari sunt legate deLibor.

  • Sectorul bancar global va trebui să refinanţeze în următorii doiani datorii de 3.600 de miliarde de dolari, cea mai acută nevoie defonduri fiind înregistrată de instituţiile de credit din Irlanda şiGermania, a anunţat Fondul Monetar Internaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO