Business Internaţional

Marile bănci vor să promoveze pariurile pe moartea pesionarilor

 Marile bănci vor să promoveze pariurile pe moartea pesionarilor

Autor: Bogdan Cojocaru

17.05.2011, 20:14 2230

Băncile Goldman Sachs, DeutscheBank şi JP Morgan Chase vor să încurajeze investitorii să pariezepe moartea pensionarilor prin vânzarea unor instrumente financiarecare înglobează asigurarea unor fonduri de pensii împotrivariscului ca membrii să trăiască mai mult decât au anticipat, scrieBloomberg.

Fonduri de pensii cu active depeste 23.000 de miliarde de dolari cumpără asigurări împotrivariscului ca membrii lor să trăiască mai mult decât au anticipat.Băncile încearcă să câştige bani prin împachetarea acestui risc îninstrumente financiare pe care vor să le vândă investitorilor.Partea dificilă este găsirea unor cumpărători care să aştepte 20 deani sau mai mult pentru a vedea dacă au pariat corect.

"Băncile caută din ce în ce maimult să ofere soluţii derivate", a spus Nardeep Sangha, directorgeneral la Abbey Life Assurance, divizie din Londra a Deutsche Bankcare ajută fondurile de pensii să administreze riscul legat delongevitatea clienţilor.

Provocarea este de a facematuritatea lungă a riscurilor atractivă pentru investitori,inclusiv pentru fonduri suverane de investiţii, fonduri private deinvestiţii sau fonduri speciale, a adăugat Sangha.

În condiţiile în care asigurătoriiajung la limită în ceea ce priveşte povara asigurărilor pentrufondurile de pensii, companii precum JP Morgan şi Prudential austabilit anul trecut un grup de tranzacţionare cu scopul de aînfiinţa şi standardiza o piaţă secundară pentru aşa-numiteleriscuri de longevitate. Acestea dezvoltă, de asemenea, indici caresă măsoare rate de mortalitate pentru a permite fondurilor depensii să plătească prime fixe investitorilor, în schimbulacoperirii devierilor majore de la prognoze.

Swiss Reinsurance, al doilea marereasigurător la nivel mondial, a vândut în decembrie primeleobligaţiuni de longevitate, acţiune văzută ca un test în vânzareade riscuri pe pieţele de capital.

Goldman Sachs şi Deutsche Bank auînfiinţat companii care promit să plătească pensii dacă pensionariidepăşesc o anumită vârstă. Acestea primesc de obicei la schimb oparte din activele planului de pensie. Băncile, cărora li se adaugăMorgan Stanley, Credit Suisse Group şi UBS, caută moduri de a oferiinvestitorilor aceste riscuri.

Progresele realizate de medicinăşi stilul de viaţă mai sănătos au făcut ca estimarea duratei deviaţă de către fondurile de pensii să fie mai dificilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO