Business Internaţional

Marile companii stau pe un munte de bani de 7.000 mld. $ şi sunt gata să cheltuiască

Sursa foto - AFP

Sursa foto - AFP

Autor: Mădălina Bodârlău

19.08.2014, 00:04 1169
Marile companii, printre care Apple, Google, Microsoft, au acumulat rezerve record de capital de apoape 7.000 de miliarde de dolari şi se pregătesc să se lanseze într-o frenezie a cheltuielilor, ceea ce ar putea energiza masiv revenirea economiei globale, scrie The Telegraph.

Cele 7.000 de miliarde de dolari reprezintă rezervele acumulate de cele mai mari 5.100 de companii din lume - lichidităţi şi datorii pe termen lung – şi de fondurile mari de private equity până la sfârşitul anului trecut. Suma nu include lichiditatea anumitor instituţii financiare precum bănci sau companii de asigurări, care sunt obligate de autorităţi să îşi majoreze capitalul.

Pe măsură ce economiile îşi revin, iar fabricile încep să producă la capacitate maximă, investitorii devin tot mai frustraţi din cauza a mai mult de jumătate de deceniu de prudenţă în care companiile au plătit datorii şi au strâns rezerve şi-i presează pe directorii executivi să deschidă portofelul, spun experţii.

Companiile americane în frunte cu titanii din industria hitech domină „haita“ cu rezerve de aproape 2.000 de miliarde de dolari. Apple are mai mult capital necheltuit decât orice altă companie americană – 140 de miliarde de dolari. Producătorul iPhone şi iPad este urmat de Microsoft, cu rezerve de 83 de miliarde de dolari, şi de Google, care a adunat 59 de miliarde de dolari.

Companiile ale căror acţiuni sunt acoperite de indicele bursier londonez FTSE 100 păstrează rezerve neexploatate de 85,5 miliarde de dolari. AstraZeneca, a opta cea mai mare companie farmaceutică, are în „cuferele de război“ opt miliarde de dolari. Compania de minerit Anglo American are rezerve de 7,7 miliarde de dolari iar cea de exploatare a resurselor naturale BHP Billiton de 5,6 miliarde de dolari.

„Dacă o companie are lichiditate, are trei opţiuni: să investească în fuziuni şi achiziţii, să reinvestească în afacerea sa pentru a stimula creşterea sau să returneze banii acţionarilor“ spune Laurence Hollingworth, analist la banca JP Morgan.

Dorinţa investitorilor ca firmele să cheltuiască banii pe care ei i-au investit este dovedită de numărul record al celor care au solicitat companiilor să investească în active fizice precum terenuri şi echipamente, necesare creşterii, conform unui studiu al băncii americane Merrill Lynch.

Numărul investitorilor care ar prefera să primească dividende şi ca firmele să-şi răscumpere de la ei acţiunile este la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani. Şi guvernele cer companiilor să dea drumul investiţiilor pentru a accelera redresarea economică globală care stagnează în numeroase ţări europene.

Deoarece  economia inspiră tot mai multă încredere,  afacerile se fac într-un ritm mai alert iar fuziunile şi achiziţiile internaţionale efectuate anul acesta au ajuns deja la 883,6 miliarde de dolari, nivel cu 127% peste cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.  De asemenea, apetitul pentru risc a crescut, iar grupurile care anul trecut şi-au făcut rezerve şi au pândit oportunităţi de investiţii au început să cheltuiască.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO