Business Internaţional

Marile corporaţii americane ascund în conturi offshore profituri cât 10% din PIB-ul SUA

În Marea Britanie, Apple a scăpat de la plata impozitelor pe profitul de 68 milioane de lire sterline înregistrat anul trecut oferind angajaţilor acţiuni în valoare de 43 milioane de lire. AFP/Mediafax Foto

În Marea Britanie, Apple a scăpat de la plata impozitelor pe profitul de 68 milioane de lire sterline înregistrat anul trecut oferind angajaţilor acţiuni în valoare de 43 milioane de lire. AFP/Mediafax Foto

Autor: Marius Oncu, Radu Bostan

06.10.2013, 20:11 801

Statele Unite ar putea reduce semnificativ deficitul bugetar dacă ar taxa profiturile de aproape 750 miliarde de dolari păstrate de cele mai mari 20 de corporaţii americane în conturi offshore, potrivit CNBC.

Trezoreria SUA ar putea strânge circa 119 miliarde de dolari din taxarea profiturilor de 743 miliarde de dolari, arată un studiu realizat de organizaţia NerdWallet Taxes. Suma păstrată în afara ţării de cele mai mari 20 de firme americane reprezintă circa jumătate din totalul de 1.600 de miliarde de dolari al câştigurilor offshore realizate de primele 500 de companii din economia SUA.

„Vorbim de profituri offshore cam cât 10% din PIB, ceea ce în opinia mea este o sumă substanţială. Toţi banii aceştia ar putea fi folosiţi pentru a finanţa statul“, a declarat Dana Lime, analist fiscal la NerdWallet. Deficitul bugetar al SUA este de circa 642 miliarde de dolari.

Activitatea statului federal american este blocată parţial începând de marţi după ce Congresul nu s-a pus de acord asupra adoptării bugetului sau a unor măsuri de finanţare pe termen scurt pentru anul fiscal 2014, început la 1 octombrie.

Chiar dacă taxarea banilor ţinuţi de corporaţii în străinătate a atras tot mai mulţi susţinători în ultimul timp, puţini politicieni americani au iniţiat acţiuni în această privinţă, de teamă să nu-şi strice relaţiile cu marile companii, care pot avea o influenţă decisivă asupra carierelor lor.

Lideri la profiturile din străinătate sunt General Electric (108 miliarde de dolari), Microsoft (76,4 miliarde de dolari) şi Pfizer (73 miliarde de dolari). Top 10 este completat de IBM (44,4 miliarde de dolari), Exxon Mobil (43 miliarde de dolari), Citigroup (42,6 miliarde de dolari), Procter & Gamble (42 miliarde dolari), John­son & Johnson (41,6 mi­liarde de dolari), Apple (40,4 miliarde de dolari) şi HP (33,4 miliarde de dolari).

Potrivit studiului NerdWallet, Micro­soft ar datora Fiscului 24 miliarde de dolari dacă ar decide să-şi repatrieze profiturile, suma fiind cea mai mare din clasamentul realizat de organizaţie. Pe locul doi ar fi gi­gantul farmaceutic Pfizer, care beneficiază de privilegii fiscale în Puerto Rico, Irlanda şi Singapore, dar ar trebui să plătească impozite pe profit de 14,1 miliarde de dolari în Statele Unite.

A treia companie după suma datorată Fiscului este Apple, care ar avea de plătit impozite de 13,8 miliarde de dolari. Compania a fost vizată de o anchetă a Senatului american privind practicile sale de eludare fiscală, printre care se numără direcţionarea profiturilor către subsidiare din Irlanda.

Repatrierea profiturilor este un subiect fierbinte de mai mulţi ani pentru politicieni, directori de companii şi firmele de lobby, scrie CNBC.

Criticii corporaţiilor susţin că prea multe dintre acestea folosesc firme paravan pentru a-şi ascunde profiturile în afara ţării, în timp ce organizaţiile de lobby cer scutiri de taxe pentru aducerea banilor în SUA, afirmând că aceste profituri pot fi folosite pentru a extinde afacerile, creând astfel locuri de muncă.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO