Business Internaţional

Marile firme de audit îşi fac planuri pentru o posibilă divizare forţată

Marile firme de audit îşi fac planuri pentru o...

Autor: Catalina Apostoiu

18.05.2018, 00:04 488

Cele mai mari patru firme de audit şi consultanţă din lume, KPMG, Deloitte, EY şi PwC (Big Four), şi-au făcut planuri de urgenţă pentru o posibilă divizare a operaţiunilor lor din Marea Britanie, o opţiune pe care politicienii şi autorităţile o iau în calcul pentru soluţionarea pro­ble­mei conflictelor de interese din industrie, relatează Financial Times.

Presiunile asupra celor patru firme care domină sectorul pentru a se pregăti pentru o divi­zare forţată s-au intensi­ficat în urma prăbuşirii mai multor companii impor­tante, prăbuşire care a adus în discuţie cali­tatea activităţilor acestora ca auditori şi consultanţi pentru cele mai mari companii britanice.

Executivii celor patru firme, cât şi ale Grant Thornton şi BDO, au declarat că fac planuri pentru o potenţială divizare în cazul în care autorităţile le vor obliga să-şi separe activităţile de audit de cele de consultanţă.

Un raport parlamentar redactat în urma unei anchete privind prăbuşirea Carillion cere autorităţilor din domeniul competiţiei să ia în calcul divizarea celor patru firme.

Un astfel de scenariu ar include două opţiuni: forţarea fiecărei mari fir­me să se divizeze în două firme mai mici multi­disciplinare sau forţarea tuturor să-şi separe operaţiunile de consultanţă pen­tru crearea de divizii exclusiv pe audit. Bill Michael, preşe­dinte al diviziei britanice a KPMG, a spus că firma sa analizează astfel de sce­narii de „ceva vre­me“ în condiţiile în care actualul model de business al Big Four este „nesus­tenabil“.

Alţi senior executivi s-au declarat profund îngri­jo­raţi că o divizare forţată a operaţiunilor lor va genera pro­bleme semni­ficative pen­tru firme şi clienţii aces­tora. Executivii argu­men­tează de asemenea că o divizare forţată a fir­melor de audit numai din Marea Britanie ar fi o măsură inefi­cientă în lipsa unor iniţiative similare luate la nivel internaţional.

Mulţi academicieni, politicieni şi acţionari susţin însă apelurile pentru o viitoare divizare pentru a soluţiona problema dominaţiei Big Four, care au auditat aproape toate cele 350 cele mai mari companii listate din Marea Bri­tanie anul trecut, în pofida introducerii unor ample reforme menite să le reducă poziţia de pe piaţă.

Vince Cable, lider al liberal democraţilor, a declarat că „singura cale“ de creştere a competiţiei este cea a divizării acestora. „Dacă nu se va lua această măsură, trei sau patru companii vor continua să deţină o poziţie dominantă pe piaţă“, a declarat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO