Business Internaţional

Mario Draghi, BCE: Modelul social european este mort. Purgatoriul va fi sever

Mario Draghi, BCE: Modelul social european este mort. Purgatoriul va fi sever

Mario Draghi, guvernatorul BCE

Autor: Iulian Anghel

26.02.2012, 16:01 2262

Şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi anunţă moartea modelului social european, dar se pregăteşte să avanseze băncilor un nou cec de 500 mld. euro pentru restabilirea încrederii "pieţelor", în vreme ce oamenilor li se cere o austeritate fără precedent!

Modelul social European este mort: niciodată un bancher central nu a vorbit cu atâta brutalitate despre criza pe care o traversează Europa.

Într-un interviu pentru Wall Street Journal, Draghi spune ceea ce nimeni nu a îndrăznit până acum să afirme. Fostul bancher de la Goldman Sachs susţine că salvarea euro va avea un preţ scump şi nu există scăpare în afara unei austerităţi foarte dure în toate ţările supraîndatorate. Acest lucru implică, susţine el, renunţarea la modelul social fondat pe securitatea locurilor de muncă şi a redistribuirii sociale generoase. Acest model pe care Europa şi-a bazat prosperitatea după al doilea război mondial, a dispărut ("has gone"), estimează Draghi care aminteşte jurnaliştilor de la WSJ formual economistului german Rudi Dornbusch : "Europenii sunt atât de bogaţi încât îşi permit să plătească oameni ca să nu muncească. (...)That's gone"

Intervenţia şefului BCE ar putea fi o provocare, cu câteva zile înainte ca banca centrală să pregătească o nouă ieşire pe pieţe şi să "arunce" cu 500 mld. euro. Miercuri 29 februarie băncile comerciale vor putea, din nou, să împrumute de la BCE cantităţi nelimitate de euro în numele salvării monedei unice.

Dar cum se poate împăca acest lucru cu austeritatea pe care o predică Draghi cetăţenilor? Fără discuţie, se va ridica din nou problema: "omori" deja sistemul social ca să salvezi băncile?

Argumentele lui Draghi sunt următoarele: orice abdicare de la ambiţiile programelor de dezîndatorare publică va provoca o reacţie imediată a pieţelor care vor împinge dobânzile în sus, făcând şi mai grea, dacă nu imposibilă, restabilirea echilibrului finanţelor publice. Ceea ce i s-a întâmplat Greciei.

Potrivit lui Draghi, mai degrabă treci printr-un purgatoriu sever al reformelor structurale pentru a restabili încrederea pieţelor, decât să petreci zece ani teribili sub presiunea aceloraşi pieţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO