Business Internaţional

Mario Draghi l-a avertizat la Budapesta pe premierul Viktor Orban să nu atace independenţa băncii centrale pentru că altfel riscă să fie izolat de Occident

Preşedintele BCE Mario Draghi despre guvernatorul băncii centrale ungare Andras Simor: „Vreau să aduc un tribut de recunoştinţă pentru munca sa. Vreau să fie cunoscută loialitatea lui faţă de Europa şi ţara sa“.

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

10.12.2012, 00:06 1268

Mario Draghi, preşedintele BCE care a fost prea prins în lupta contra crizei pentru a participa la reuniunea din urmă cu câteva luni de la Jackson Hole a guver­natorilor principalelor bănci centrale ale lumii, şi-a găsit timp pentru a veni la Budapesta, unde a dat de înţeles, printr-un rar avertisment public, că instituţia sa va supravegea îndeaproape politicile Ungariei şi că de acestea poate depinde chiar convergenţa ţării către partea mai dezvoltată a Europei. Vizita vine cu câteva luni înainte ca premierul Viktor Orban, care şi-a făcut un renume de luptător contra influenţei străine în politicile ţării, să numească o nouă conducere pentru banca cantrală al cărei control a încercat în mai multe rânduri să-l preia.

"Fiecare bancă din UE ar trebui să aibă independenţă instituţională, personală, funcţională şi financiară. Independenţa instituţională şi personală protejează banca centrală şi pe membrii structurilor de decizie de influenţa pe care ar avea-o terţii asupra performanţelor activităţilor lor", a spus Monti la o conferinţă organizată de banca centrală ungară.

Discursul preşedintelui BCE nu a men­ţionat expres Ungaria, dar ţinta remarcilor este foarte clară, scrie The Wall Street Journal. Orban, care vrea ca banca centrală să sprijine guvernul în politicile de stimulare economică prin dobânzi mai mici, este de doi ani în conflict cu această instituţie, care ţine cu dinţii de dobânzile mari, cele mai mari din UE, pentru a ţine sub control cursul forintului în speranţa că atenuează astfel impactul datoriilor prea mari în valută. Familiile ungare sunt puternic îndatorate în monedă străină, în special în franci elveţieni.

Orban deja controlează deciziile băncii centrale

Mandatul preşedintelui băncii centrale ungare Andras Simor şi cele ale celor doi adjuncţi ai săi vor expira în primăvara anului viitor, iar decizia alegerii înlocuitorilor îi aparţine în mare parte lui Orban.

Cei patru oameni aleşi în consiliul monetar al băncii centrale - structura care stabileşte dobânda de politică monetară - de către parlamentul dominat de partidul de guvernământ Fidesz - au fost deja suficienţi pentru a contra în ultimele patru săptămâni voturile lui Simor şi ale celor doi adjuncţi ai săi, rezultatul fiind reducerea dobânzilor, notează Thomson Reuters.

Unii analişti se tem că Orban va alege la şefia băncii un loialist, aşa cum a făcut în cazul mai multor posturi publice cheie de când a preluat conducerea guvernului, în 2010.

Premierul ungar Viktor Orban: "Nu putem accepta ca străinii să ne spună ce putem şi ce nu putem face în ţara noastră"

Noul guvernator, care va fi numit în februarie, va implica probabil instituţia în măsuri necon­venţionale de stimulare a creşterii econo­mice înaintea alegerilor din 2014. Mandatul lui Simor expiră în martie.

"O condiţie obligatorie a unei politici monetare credibile este independenţa băncii centrale. Succesul suprem al unei bănci centrale în menţinerea stabilităţii preţului depinde de credibilitatea sa", a spus Draghi în discursul său. El a avertizat, în plus, că re­du­cerea dobânzilor într-o economie pu-ternic îndatorată erodează puterea monedei, ceea ce subminează efectele măsurilor de sti­mulare a economiei prin accelerarea inflaţiei.

Banca centrală ungară a redus dobânzile în total cu 100 de puncte de bază în ultimele patru luni, la 6%. O parte din membrii consi­liului monetar au explicat că inflaţia va fi frânată de cererea internă slabă.

Economia ungară este dependentă de Occident

BCE a şi-a exprimat de mai multe ori îngrijorarea în legătură cu schimbarea legisla­ţiei din Ungaria referitoare la banca centrală. FMI şi UE au ameninţat cu retra­gerea sprijinului financiar dacă Budapesta nu cedează. "Principala problemă a ţării nu este deficitul bugetar, ci lipsa de încredere", a afirmat Simor, lăudat de preşedintele BCE pentru "loialitatea pe care o are faţă de Europa şi de ţara sa".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO