Business Internaţional

Mark Mobius: „Default-ul este singura soluţie pentru rezolvarea problemelor din zona euro“

Mark Mobius consideră că vom asista la o depreciere a monedei euro faţă de celelalte valute. MediafaxFoto

Mark Mobius consideră că vom asista la o depreciere a monedei euro faţă de celelalte valute. MediafaxFoto

Autor: Ioana Nita

02.04.2013, 00:02 2520

Singura soluţie pentru rezolvarea problemelor din zona euro este ca o ţară europeană să fie lăsată să intre în faliment, a spus Mark Mobius, administrator al Fondului Proprietatea (FP) prin Franklin Templeton şi unul dintre cei mai influenţi investitori pe pieţele emergente.

Afirmaţia investitorului american vine într-o perioadă în care există tot mai multe temeri că problemele din Cipru s-ar putea răspândi şi asupra altor ţări din zona euro.

„Un bailout nu rezolvă niciodată problemele pentru că în final trebuie să existe un default. Nu există altă cale“, a declarat Mobius pentru CNBC. El a adăugat că falimentul se va desfăşura pe o perioadă mai lungă de timp în care plăţile vor fi reeşa­lonate pentru ca datoriile să poată fi plătite pe măsură ce economiile îşi revin.

Randamentul obligaţiunilor altor state din uniunea monetară profund îndatorate, precum Italia şi Spania, au crescut săptămâna trecută la peste 5%, acesta fiind un semnal că temerile privind situaţia din Cipru sunt tot mai mari.

Mobius a menţionat, de ase­menea, că decizia „nebună“ de a taxa deponenţii din Cipru a transformat problema statului insular într-o problemă majoră la nivelul zonei euro.

„Ceea ce se întâmplă este că deponenţii din Spania, Italia, Por­tugalia şi celelalte ţări din sudul Europei au început să creadă că economiile lor nu sunt în siguranţă, iar deponenţii sunt cei care ţin băncile pe linia de plutire. Aşadar aceştia sunt vitali pentru instituţiile de credit“, a explicat investitorul american.

Euro trebuie să se devalorizeze

Referitor la moneda unică, Mobius a afirmat că aceasta trebuie să se deprecieze pentru ca ţările din zona euro să îşi poată devaloriza datoriile.

El consideră că vom asista la o depreciere a monedei euro faţă de celelalte valute, în special faţă de cele ale economiilor emergente şi că doar atunci vor fi capabile ţările să îşi plătească datoriile.

„Euro ar trebui să fie mai slab, dar încă nu s-a depreciat suficient. Acest lucru este uimitor, pentru că în­seamnă că există oameni care cumpără în continuare euro. Este un fenomen ciudat“, a subliniat  administratorul FP.

La sfârşitul săptămânii trecute, cursul euro-dolar a scăzut aproape de minimul ultimelor patru luni, la 1,278.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO