Business Internaţional

Mark Zuckerberg vrea să vândă acţiuni Facebook în valoare de 12 miliarde de dolari

Mark Zuckerberg vrea să vândă acţiuni Facebook în...
23.09.2017, 15:53 1134
Facebook renunţă la o scutire de acţiuni menită să-l ajute pe Mark Zuckerberg să-şi păstreze controlul asupra companiei, în timp ce dădeau acţiuni caritabile, iar directorul executiv intenţiona să vândă până la 75 de milioane de acţiuni în valoare de 12,75 miliarde de dolari la preţul curent, scrie Financial Times
 
Co-fondatorul Facebook a evitat aspectul instanţei care ar putea fi jenant pentru el şi companie, prin soluţionarea unui proces adus de acţionarii nemulţumiţi de o reclasificare a stocului pe care au descris-o ca fiind "auto-interesată" şi care ar dilua valoarea obişnuită a unei acţiuni.
 
Stuart Grant de la Grant & Eisenhofer, care a fost reprezentantul unora dintre acţionarii în cauză, a declarat că decizia a fost o "victorie totală". "Suntem încântaţi că Facebook a renunţat la reclasificare", a spus el.
 
Cu toate acestea, o creştere a preţului acţiunilor permite lui Zuckerberg să-şi continue acţiunile de filantropie, menţinând în acelaşi timp controlul companiei de până la 20 de ani. Deoarece planul a fost anunţat în luna aprilie a anului trecut, acum stocul Facebook este mai mare de 50%.
 
Ca urmare, Zuckerberg intenţionează acum să-şi accelereze planul de a vinde acţiuni pe termen scurt pentru a finanţa activitatea fundaţiei Chan Zuckerberg, lansată împreună cu soţia Priscilla Chan. Într-un post de pe Facebook, el a scris că a anticipat vânzarea de acţiuni de la 35 milioane la 75 milioane  în următoarele 18 luni.
 
Zuckerberg deţine 53% din voturi. Dacă ar fi vândut 35 de milioane de acţiuni, miza de votare va fi de 50,6%. Dar dacă ar fi vândut 75 de metri, el se va baza pe voturile pe care le controlează, care aparţin co-fondatorului Dustin Muskovitz, pentru a-şi păstra majoritatea.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO