Business Internaţional

Maşinile nemţeşti nu au fost nicicând atât de populare ca acum. Exporturile Germaniei ating cote record

Maşinile nemţeşti nu au fost nicând atât de populare ca acum. Exporturile Germaniei ating cote record

Autor: Radu Racu

08.02.2012, 17:17 3592

Economia Germaniei beneficiază de cel mai bun volum de exporturi din istorie, pe fondul livrărilor către statele din afara blocului comunitar, scrie BBC News.

Biroul Naţional de Statistică de la Berlin a anunţat miercuri că exporturile aferente anului 2011 au depăşit pentru prima dată în istorie 1.000 de miliarde de euro, cu 11,4% mai mult faţă de anul precedent.

Importurile au atins de asemenea cote record, de 902 miliarde de euro în intervalul menţionat, însă cea mai puternică economie a Europei şi-a majorat uşor excedentul comercial la 158 de miliarde de euro, de la 155 de miliarde de euro în anul 2010.

Evoluţia bună a economiei germane este în opoziţie cu cea a Franţei, a doua mare economie a Uniunii Europene, care va stagna în primul trimestru, conform celor mai recente prognoze.

Peste 430 de miliarde de euro din totalul exporturilor au provenit din schimburi comerciale cu state din afara UE, în creştere cu 13,6% faţă de intervalul anterior.

Balanţa de plăţi a Germaniei, un indicator al tranzacţiilor financiare cu celelalte state, arată un surplus de 136 de miliarde de euro în acelaşi interval.

Spre comparaţie, China - cel mai mare exportator la nivel mondial - a realizat anul trecut exporturi însumând aproape 1.360 de miliarde de euro, conform tradingeconomics.com. Valoarea exporturilor Chinei din 2011 o depăşeşte cu 300 de miliarde de euro pe cea a Germaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO