Business Internaţional

Masura disperata: Ucraina va interzice creditele in valuta. Cum comentati?

Masura disperata: Ucraina va interzice creditele in valuta
07.09.2009, 16:38 37

Banca centrala a Ucrainei va interzice complet imprumuturile invaluta pentru companii si persoane fizice in incercarea de a reducepresiunile asupra monedei nationale, grivna, potrivit publicatieiKommersant din Ucraina, care citeaza un oficial din cadrul bancii acarui identitate este pastrata sub protectia anonimatului, scrieBloomberg.

Banca nationala a Ucrainei (NBU) doreste ca institutiilefinanciare sa stopeze creditarea in valuta atat catre companii, catsi catre persoanele fizice, potrivit unui oficial al bancii. "Incazul unei solutii temporare, unele tipuri de credite suntmentinute, insa daca decizi sa elimini creditarea in valuta, atuncicel mai bine este sa elimini toate tipurile de credite", atatpentru persoane fizice, cat si pentru companii, a confirmat unoficial al bancii centrale.

Banca centrala nu a specificat data la care decizia va intra invigoare, insa aceasta problema este controlata de directorulexecutiv responsabil pentru politica monetara Anatolia Balyuk."Probabil in curand", a adaugat oficialul in legatura cu momentulcand aceasta masura va deveni oficiala.

Masura cu doua taisuri

NBU s-a aratat, de asemenea, dispusa sa ofere credite in grivnabancilor pentru a le "despovara" de depozitele lor in valuta.Bancherii nu se arata impotriva tranzitiei catre creditare doar inmoneda nationala, cu toate acestea, se tem ca initiativa banciicentrale va reduce ratele dobanzii la depozitele in valuta, fapt ceva provoca o retragere masiva de fonduri, ce va conduce tot la odevalorizare a monedei nationale.

"Cand unul dintre bancheri s-a aratat indignat si a intrebat:'Ce vom face cu depozitele in valuta daca nu putem oferi credite?',responsabilul pentru politica valutara a replicat ca se vor realizaswap-uri (acorduri contractuale bilaterale in sectorul financiarpotrivit carora cele doua parti sunt de acord sa interschimbeinstrumente financiare sau bani)", conform oficialului banciicentrale.

Institutia a inceput sa "lupte" impotriva creditelor in monedestraine dupa ce criza a provocat o devalorizare puternica agrivnei, care a pierdut 60% din valoarea sa. In octombrie 2008, NBUa stabilit ca bancile nu vor acorda credite in valuta decatrezidentilor care au venituri in valuta.

Valuta pentru tratamente si studii

In luna iunie a acestui an, Parlamentul a adoptat o lege ceconfirma interzicerea creditarii in valuta. Imprumuturile in altamoneda decat grivna eru acordate doar celor care doreau sa isiplateasca anumite tratamente medicale si studiile in strainatate.In cazul companiilor, pentru a putea contracta credite in valuta,acestea trebuia sa aiba venituri in valuta.

Interzicerea totala a creditarii in valuta se va dovedi insaneprofitabila in acest moment din cauza depozitelor in monedestraine. Potrivit NBU, in luna august volumul de noi depozite afost de doar 2,07 mld. grivna (162 mil. euro). In conditiile incare decizia bancii centrale va intra in vigoare, bancheriiestimeaza o retragere masiva a depozitelor.

Pentru ca depozitele in valuta nu vor putea fi echilibrate princredite, bancile vor fi nevoite sa reduca semnificativ rateledobanzii, fapt ce va conduce la o reducere a acestora.

Si ungurii s-au gandit la aceasta masura

Ucraina nu este insa primul stat care pune problema unei astfelde masuri. Ungaria, prin intermediul bancii centrale, discutase cucreditorii comerciali pentru a stabili o serie de reguli care salimiteze creditarea in valuta. La nivel general, creditele invaluta acordate in Ungaria reprezentau in luna iunie 60% dintotalul creditelor, dublu fata de nivelul din Polonia, si superiornivelului statelor din regiune. Ungaria se confrunta cu riscul caatat persoanele fizice, cat si companiile imprumutate in valuta sanu isi poata achita creditele, dupa ce forintul se depreciaseputernic in raport cu moneda euro la inceputul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO