Business Internaţional

Materiile prime nu se vor ieftini prea curând, din cauza cererii supereconomiilor în dezvoltare

Materiile prime nu se vor ieftini prea curând, din cauza cererii supereconomiilor în dezvoltare

Autor: Radu Bostan

04.12.2012, 00:04 683

Ghidaţi fie de evoluţiile istorice, fie de dezvoltarea tehnologiei de extracţie, mulţi analişti anticipează că perioada de boom a preţurilor materiilor prime se apropie de sfârşit. Însă unele teorii infirmă această idee bazându-se pe tendinţa de a se majora a cererii din marile economii în dezvoltare precum China şi India şi avertismentele că unele resurse devin tot mai rare.

Studii realizate de Banca Mondială pe baza unor date care acoperă două secole sugerează că preţurile materiilor prime cresc de-a lungul unor supercicluri de un deceniu, pentru ca apoi să stagneze sau să scadă timp de alte două decenii, deoarece investiţiile în exces duc la un surplus de ofertă, scrie The Telegraph.

Problema este la ordinea zilei în Australia, în a cărei economie un rol important este jucat de exporturile de minereu de fier şi cărbune către China. Situaţia Australiei este descrisă de analistul Dylan Grice de la Societe Generale ca "o bulă a creditului construită pe o piaţă de materii prime, care la rândul ei stă pe o bulă a creditului şi mai mare din China".

Mark Ryder, şeful departamentului de investiţii de la banca UBS, apreciază că preţul mărfurilor se apropie de vârf şi că superciclul se va sfârşi. Ideea aceasta începe să fie tot mai acceptată în lumea financiară britanică, unde fondurile de investiţii stau cu ochii pe companiile miniere BHP Billiton (Australia), Rio Tinto (Marea Britanie) şi Vale (Brazilia). Toate trei se pregătesc de ce este mai rău deşi speră că preţul fierului îşi va reveni curând după ce anul acesta s-a redus cu 23%.

Bursele de mărfuri au fost însă neliniştite cel mai mult de un raport realizat de Edward Morse, analist la Citigroup. Acesta susţine că viitorul resurselor poate fi citit în boom-ul gazului de şist american, în urma căruia gazele naturale în SUA s-au ieftinit cu 70%. Astfel, plasamentele în fonduri indexate după preţul materiilor prime, care valorează în prezent 250 miliarde de dolari, au devenit deja o investiţie neprofitabilă.

Importurile de fier, cupru, cărbune şi petrol ale Chinei scad tocmai la momentul nepotrivit, arată Morse. "Este clar acum că superciclul materiilor prime s-a terminat. Încetinirea avansului economic al Chinei şi restructurarea modelului său de creştere ar trebui să fie un punct de cotitură pentru bursele mondiale de mărfuri. China a reprezentat după 1995 întreaga creştere a cererii mondiale pentru multe metale cu aplicaţii industriale", scrie el.

Cota Chinei din cererea mondială de materii prime a fost anul trecut de 27% pentru soia, 38% pentru bumbac, 40% pentru aluminiu, 40% pentru minereu de fier, 42% pentru cărbune, 42% pentru zinc, 43% pentru plumb, 43% pentru cupru şi 50% pentru carnea de porc.

Analiştii cred că apetitul pentru resurse al ţării va scădea deoarece Comitetul Central al Partidului Comunist, adică cei care conduc China, pune frână la cea mai semnificativă explozie a sectorului construcţiilor din istorie şi face din consum şi servicii noul motor al economiei.

Creşterea din China va menţine ridicate preţurile

Totuşi este greu de crezut că China îşi va reduce consumul de energie, în condiţiile în care numărul de maşini din ţară va creşte cu 125 milioane în următorii cinci ani, cât jumătate din întreaga flotă a SUA, iar aceste maşini vor avea nevoie de parcări subterane sau cu mai multe etaje. De asemenea, potrivit băncii centrale a Australiei sectorul construcţiei din China nu va ajunge la nivelul maxim prea curând, deoarece 20 milioane de persoane migrează în fiecare an de la sate la oraşe. Acest ritm nu va încetini prea mult până când rata urbanizării nu va atinge 70%, moment preconizat pentru 2030. În plus, oraşele din interiorul Chinei încearcă să imite boom-ul metropolelor de pe coastă.

Banca Australiei anticipează şi că oţelul va juca un rol mai important în creşterea economică a Chinei, datorită concentrării mai mari în industria construcţiilor pe clădiri înalte şi sofisticate. "Cantitatea de oţel folosită în construcţiile rezidenţiale va atinge maximul în 2024 şi va fi cu 30% mai mare decât cel din 2011", arată instituţuia. Mai mult, nu este clar dacă Partidul Comunist are de gând să reducă dependenţa economiei de împrumuturi de stat şi suprainvestiţii. Noua conducere va încerca probabil să menţină planul de investiţii în infrastructură timp de încă un ciclu, pentru a acoperi şi interiorul ţării, unde locuiesc 800 milioane de oameni.

Pe termen lung, un astfel de plan riscă să prindă China în "capcana ţărilor cu venit mijlociu". Dar pe termen scurt, planul ar putea da naştere la o nouă explozie de creştere economică, cu rezultate pozitive în economiile dezvoltate din Asia şi pe bursa de mărfuri.

În concluzie, superciclul preţurilor mondiale ale materiilor prime nu se va încheia prea curând, în pofida temperării avansului economic în China şi a ajustărilor fiscale din Europa, SUA şi Japonia. După o stagnare anul acesta, preţul resurselor va reveni pe creştere anul viitor, datorită cererii din economiile emergente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO