Matteo Renzi critică ţările est-europene, acuzându-le că sunt membre UE doar pentru beneficii

26 feb 2016 Autor: Mihai Draghici - Mediafax

Premierul Italiei, Matteo Renzi, a criticat, într-o discuţie cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, refuzul statelor central şi est-europene de a primi refugiaţi, acuzând aceste ţări că sunt membre UE doar pentru a primi fonduri comunitare.

"Guvernul Italiei respectă regulile. Dar, în privinţa imigranţilor, nu colaborează toate ţările", i-a reproşat Matteo Renzi preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"Nu se poate că alţii să întoarcă privirea în altă parte (n.red. - în privinţa imigraţiei); Italia îşi îndeplineşte propria parte, dar nu toată lumea este pe aceeaşi lungime de undă. Solidaritatea nu poate fi unidirecţională. Nu putem fi europeni doar când avem bani de luat", a adăugat Matteo Renzi, potrivit ziarului La Repubblica.

"Uniunea Europeană ar trebui să fie un far al civilizaţiei, copiii imigranţilor continuă să moară înecaţi", a subliniat premierul Italiei.

Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a pledat în mai multe rânduri pentru solidaritatea ţărilor central şi est-europene membre UE în primirea refugiaţilor, avertizând cu reducerea fondurilor statele care nu acceptă extracomunitari conform sistemului de distribuire. Conform unor surse UE, fonduri structurale destinate ţărilor central şi est-europene ar putea fi alocate măsurilor pentru gestionarea crizei imigranţilor extracomunitari.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote obligatorii 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. Polonia a votat în favoarea sistemului. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi imigranţi extracomunitari.

 
Cuvinte cheie:
ITALIA
, RENZI
, UE/IMIGRANŢI
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide