Business Internaţional

Mayweather vs. Pacquiao: Luptătorii care vor revigora boxul promit spectacolul secolului şi încasări record. VIDEO

Autor: CătăIina Apostoiu

02.05.2015, 12:00 1826

Meciul dintre Floyd Mayweather şi Manny Pacquiao, care va avea loc sâmbătă noapte în Las Vegas, va recrea cu siguranţă atmosfera plină de euforie pe care boxul obişnuia să o aducă pe vremea când campioni ca Marciano, Ali şi Tyson se aflau în prim planul celor înfometaţi de spectacol sportiv.

Înfruntarea dintre Mayweather şi Pacquiao este considerat drept lupta secolului, atât prin prisma caracterului dramatic al acestuia, cât şi a sumelor implicate, scrie Wall Street Journal.

“Aceştia sunt cei mai buni luptători, şi cei mai cunoscuţi, din ultimii 15 ani. Iar banii pe care îi vor genera fac cu singuranţă din acest meci cel mai important eveniment din box din ultimul secol”, declară Larry Merchant, comentator de box.

Veniturile pentru Mayweather-Pacquiao ar putea atinge nivelul record de 400 milioane de dolari la nivel mondial. Până la 200 de milioane de dolari din această sumă i-ar putea reveni lui Mayweather şi poate mai mult de 100 milioane lui Pacquiao.

Cea mai mare parte a veniturilor va veni din serviciile de pay-per-view, americanii care vor urmări meciul de acasă urmând să scoată din buzunar suma de 99,99 de dolari pentru transmisie high-definition.

Preţul biletelor în MGM Grand Garden Arena încep de la 1.500 dolari şi merg până la 10.000 dolari bucata, ceea ce promite să aducă încasări de aproximativ 72 milioane de dolari.

“Suma este de trei ori şi jumătate mai mare decât orice încasări înregistrate”, spune Bob Arum, CEO şi fondator al Top Rank, care promovează luptele lui Pacquiao. “Nu am mai văzut preţuri atât de mari”, spune acesta, adăugând că Pacquiao a cumpărat 800 de bilete pentru prieteni şi familie.

Numai 500 de bilete au fost oferite publicului: 100 în fiecare din cele 5 categorii de preţuri (7.500, 5.000, 3.500, 2.500 şi 1.500 de dolari). Acesta s-au epuizat rapid. Într-unul dintre multele aranjamente mai puţin obişnuite pentru această luptă, companiile de promovare Top Rank şi Mayweather Promotions, şi MGM Resorts International, au achiziţionat restul biletelor, pe care le-au donat sau le-au vândut către cine au vrut: celebrităţi, reţele de televiziune, cât şi pe piaţa secundară. Unii brokeri online au afişat preţuri de peste 100.000 dolari bucata.

Preţurile camerelor de hotel din Las Vegas au crescut de peste patru ori.

Fanii fără bilete din Vegas care vor să urmărească meciul pot plăti 150 dolari pentru a face acest lucru în cadrul unuia din cazinourile deţinute de MGM (Bellagio, Mirage, Mandalay Bay).

Toată această nebunie s-a creat în jurul a doi luptători care, într-o lume ideală, s-ar fi putut întâlni în ring pentru a doua sau a treia oară până acum în loc să aibă primul meci mult-aşteptat. Mayweather are 38 de ani. Pacquiao 36. Negocierile pentru o luptă între cei doi i-au ţinut pe jar pe fanii boxului de mai mult de cinci ani. Mulţi visează la această luptă de mult mai mult timp, în condiţiile în care cei doi luptători au câştigat multiple campionate la categorii de greutate mai mică şi au ajuns în sfârşit la un numitor comun, categoria semimijlocie.

În 2012, Mayweather l-a devansat pe Tiger Woods, devenind cel mai bogat atlet al lumii, potrivit Forbes. Nu este modest în ceea ce priveşte propria avere. Acesta şi-a schimbat porecla din “Pretty Boy” Floyd în “Money” Mayweather. În emisiuni de televiziune difuzate înaintea meciurilor, Mayweather se plimbă cu rolele prin vila sa din Las Vegas, se dă mare cu Bugatti-ul de 3 milioane de dolari şi se joacă cu teancuri de bancnote de 100 dolari de parcă ar fi piese de Lego.

Pacquiao la rândul său este erou în Filipine, ţara sa de baştină, fiind ales în cadrul Congresului în 2010. Săptămâna trecută, serviciile poştale din această ţară au emis timbre cu imaginea sa. În afara ringului, în afară de politică, Pacquiao atrage atenţia cu numere de karaoke în emisiunea “Jimmy Kimmel Live”. Acesta a înregistrat propria melodie de intrare în ring pentru acest meci.

Timp de ani, a părut că acesta ar putea fi cea mai mare confruntare care nu a avut loc niciodată. Boxul este singurul sport important fără un sezon, fără o ligă organizatoare. Fiecare luptă este stabilită şi promovată separat de promotori, asemeni unui concert de rock sau spectacol de circ.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO