Business Internaţional

Mega-proiectul de 200 de miliarde de dolari: Softbank va construi un parc solar cu o capacitate de 200 GW. Lucrările vor genera 100.000 de locuri de muncă

Mega-proiectul de 200 de miliarde de dolari: Softbank va...

Autor: Alex Ciutacu

01.04.2018, 14:44 42252

Arabia Saudită şi Softbank Group au semnat o înţelegere conform căreia cele două părţi vor dezvolta un proiect de energie solară în valoare de 200 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Fondatorul SoftBank, Masayoshi Son, cunoscut pentru ambiţia sa de a susţine proiecte ieşite din comun, a scos la iveală un nou proiect ieri în New York, în cadrul unei ceremonii la care a participat alături de Prinţul Coroanei Mohammed Bin Salman. Puternicul moştenitor al tronului din ţara exportatoare de petrol, încearcă să îşi diversifice economia, pentru ca aceasta să nu mai fie dependentă de sectorul petrolier.

Deal-ul este ultimul dintr-o serie de anunţuri ale Arabiei Saudite, în cadrul promisiunilor de a-şi scala accesul la ernegie regenerabilă. Chiar dacă regatul încearcă de câţiva ani să-şi dezvolte un sistem de producţie pentru energia regenerabilă, abia în 2017 miniştrii au acordat atenţie proiectelor, pornind o licitaţie publică pentru o facilitate de 300 de megawaţi în luna octombrie.

La capacitatea de 200 de gigawaţi, proiectul Softbank în deşertul saudit ar fi de 100 de ori mai mare decât al doilea cel mai mare proiect din lume care este în desfăşurare şi cu o treime mai mare decât producţia totală a industriei fotovoltaice la nivel global de anul trecut, potrivit datelor colectate de Bloomberg New Energy Finance.

„Este un pas uriaş în istoria omenirii”, a transmis Prinţul Mohammed. „Este curajos, riscant şi sperăm să finalizăm cu succes proiectul”.

Dacă proiectul va fi finalizat, va tripla capacitatea de producţie electrică a Arabiei Saudite, care a fost de 77 Gigawaţi în 2016, potrivit datelor Bloomberg. Două treimi din acea putere este generată prin gaz natural, restul provenind dinspre petrol. Sunt doar câteva proiecte mici cu panouri solare în ţară.

Son a spus că el vede un proiect care va cuprinde atât generare de energie, cât şi producţie de echipamente. Acesta rede că proiectul va genera cel puţin 100.000 de locuri noi de muncă şi că va reduce costurile de energie cu până la 40 de miliarde de dolari. Dezvoltarea va fi finalizată în 2030, iar costurile ar ajunge până la 1 miliarde de dolari per gigawatt.

„Regatul are un soare puternic, un spaţiu liber imens şi ingineri foarte buni, dar cel mai important, cea mai bună viziune”, a transmis Son.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO