Business Internaţional

Megafondul suveran de investiţii al Norvegiei a pierdut 15 mld. $ anul trecut

Megafondul suveran de investiţii al Norvegiei a pierdut 15 mld. $ anul trecut

Autor: Bogdan Cojocaru

21.03.2012, 00:04 605

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare investitor european în acţiuni, a înregistrat pierderi de 15 miliarde dolari anul trecut din cauza reducerii valorii acţiunilor în condiţiile în care pe burse s-au resimţit şocurile crizei datoriilor din zona euro, scrie Financial Times.

Fondul, Government Pension Global, are active de 600 miliarde dolari şi a scăzut cu 2,5%, a treia cea mai mare pierdere anuală de după 1998. Maşina norvegiană de investiţii are ca resurse veniturile percepute de stat din taxarea activităţilor legate de petrol şi gaze naturale.

Yngve Slyngstad, directorul executiv al Norges Bank Investment Management - administratorul fondului, a explicat că pierderile masive "reflectă declinul substanţial al preţului acţiunilor în 2011 şi incertitudinile în creştere legate de criza datoriilor din zona euro".

Investiţiile în acţiuni, care au o pondere de 60% în fond, şi-au pierdut aproape 9% din valoare în cursul anului trecut. Titlurile cu cele mai slabe performanţe sunt cele ale băncii franceze Société Générale, ale producătorului auto german Daimler şi instituţiei de credit britanice HSBC.

Acţiunile care au evoluat cel mai bine sunt cele ale grupului american de tehnologie Apple, ale producătorului britanic de medicamente GlaxoSmithKline şi companiei petroliere americane ExxonMobil.

În septembrie 2010, Norvegia anunţa că este sigură că Grecia nu va ajunge la default şi că investeşte masiv în obligaţiuni elene, apreciind că randamentele care vor fi obţinute pe termen lung justifică riscurile asumate. Government Pension Fund Global s-a mai "aprovizionat" atunci cu obligaţiuni emise de Spania, Italia şi Portugalia, alte state europene care s-au dovedit a fi vulnerabile la criza datoriilor de stat din cauza posibilelor problemelor financiar-fiscale. "Problema se pune în felul următor: te aştepţi la default? Norvegia şi-a asumat prognoza că aceste ţări nu vor ajunge acolo. În special obligaţiunile greceşti sunt interesante, pentru că piaţa a ajuns la un consens că aceste datorii vor fi la un moment dat restructurate sau vor intra în incapacitate de plată", comenta, în septembrie 2010, pentru Bloomberg un analist al Royal Bank of Scotland.

'

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO