Business Internaţional

Merkel: O creştere economică "pe credit" ar agrava criza Europei

Merkel: O creştere economică "pe credit" ar agrava criza Europei

Autor: Marius Oncu

10.05.2012, 15:15 745

Cancelarul german, Angela Merkel, a avertizat, joi, în Bundestag că "o creştere pe credit" ar împinge Europa şi mai adânc în criză, declaraţia fiind un răspuns la apelurile opoziţiei şi unor state UE pentru măsuri de stimulare economică bazate pe noi datorii, potrivit Reuters.

De la alegerea socialistului Francois Hollande ca preşedinte al Franţei duminică, Merkel se află sub presiune pentru a accepta o relaxare a măsurilor de austeritate, prescrise de cea mai mare economie a zonei euro drept remediu la criza datoriilor.

Merkel a declarat în discursul din parlament că reducerea datoriilor şi încurajarea creşterii sunt "stâlpi gemeni" ai politicii europene şi nu căi alternative.

"Creşterea prin reforme structurale este logică, importantă şi necesară. Creşterea pe credit ne-ar împinge înapoi la începutul crizei, iar acesta este motivul pentru care nu trebuiesă o facem şi nu o vom face", a spus cancelarul.

Încurajată de victoria lui Hollande, opoziţia de centru-stânga din Germania cere un "pact al creşterii" pentru Europa, care să fie adăugat pactului fiscal pentru disciplină bugetar, semnat de 25 din cele 27 de state UE. Pactul fiscal trebuie, încă, ratificat de o mare parte a parlamentelor statelor care l-au semnat.

Vorbind după Merkel, liderul social-democrat, Frank-Walter Steinmeier, a acuzat guvernul de "letargie politică" şi a afirmat că Germania a rezistat bine crizei pentru că a introdus "un mix de politici de austeritate şi creştere".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO