Business Internaţional

Merkel pune piciorul în prag: "Politica nu poate şi nu va urma pieţele". Euro are nevoie de o "uniune a stabilităţii" şi nu de o "uniune a îndatorării"

Merkel pune piciorul în prag: "Politica nu poate şi nu va urma pieţele". Zona euro are nevoie de o "uniune a stabilităţii" şi nu de o "uniune a îndatorării"

Autor: Adrian Voicu

21.08.2011, 18:02 2803

"Politica nu poate şi nu va urma pur şi simplu pieţele", a declarat duminică cancelarul german Angela Merkel, angajându-se să se ţină de "îndatorirea extrem de dificilă" de a reduce datoriile statelor membre şi de a face zona euro mai competitivă, scrie Financial Times.

"Pieţele vor să ne forţeze să facem anumite lucruri - ceea ce nu vom face", a spus cancelarul german la postul public de televiziune.

Declaraţiile oficialului vin pe fondul cererilor tot mai insistente ale analiştilor şi investitorilor pentru realizarea unui program de emisiune de eurobonduri comune şi a temerilor privind datoriile unor importante ţări membre - Italia, Spania, Franţa.

"Rezolvarea crizei actuale nu va fi posibilă cu eurobonduri şi de aceea eurobondurile nu sunt răspunsul", consideră Merkel.

Membrii zonei euro trebuie să continue însă să lupte cu criza de încredere a pieţelor financiare, lucrând la îmbunătăţirea competitivităţii şi a perspectivelor de creştere şi reducând în acelaşi timp datoria guvernamentală.

"Uniunea datoriilor trebuie să fie înlocuită cu o uniune a stabilităţii", consideră cancelarul. "Aceasta este o cale grea şi anevoioasă, pe care nu o vom putea înlocui folosind un glonţ magic, aşa cum se crede despre emisiunea de eurobonduri".

Merkel a atenţionat că "colectivizarea datoriilor", fără a pune în loc "o construire a unei Uniuni Europene căreia ţările membre nu i-au transferat toată suveranitatea bugetară", nu ar face decât să "bage mai adânc în datorii uniunea".

Pe lângă aceasta, consideră oficialul, punerea la punct a unui astfel de program ar cere modificări ale Tratatului UE, a cărui ratificare ar necesita "ani de zile".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO