Business Internaţional

Merkel şi Sarkozy s-au angajat să facă front comun pentru euro

Merkel şi Sarkozy s-au angajat să facă front comun pentru euro

Autor: Bogdan Cojocaru

10.01.2012, 00:04 458

Cancelarul Germaniei Angela Merkel şi preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy s-au întâlnit ieri la Berlin în efortul de a netezi diferenţele dintre punctele de vedere ale celor două su­per­puteri europene înaintea summi­tului Uniunii Europene de pe 30 ianuarie care se va concentra asupra stimulării economiilor şi pieţei muncii, scrie presa internaţională.

Cei doi lideri au declarat că au făcut progrese cu planurile de a introduce un pact pentru înăsprirea regulilor buge­tare din zona euro în vederea întegrării mai strânse a uniunii monetare, scrie MarketWatch.

Merkel a afirmat că negocierile privind un nou tratat UE se vor finaliza în câteva zile, iar acordul va fi semnat până pe 1 martie.

Oficialul german a avertizat că Grecia nu poate primi bani de la UE şi FMI dacă detaliile celui de-al doilea pachet de bailout nu sunt puse la punct rapid, inclusiv cele privind participarea deţinătorilor privaţi de obligaţiuni greceşti. Cancelarul german a subliniat că liderii europeni nu vor să lase niciun stat să iasă din zona euro, potrivit The Telegraph. Sarkozy a admis că situaţia din Europa este "foarte tensionată" şi a cerut ca negocierile privind pactul fiscal să se încheie rapid.

Merkel şi Sarkozy au anunţat, de asemenea, că vor ca miniştrii de finanţe europeni să elaboreze un plan privind introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare la nivelul UE până în martie, pentru a face băncile să plătească pentru rolul jucat în criza financiară. Dacă un acord la nivelul întregii Uniuni nu va fi posibil, Germania şi Franţa vor insista pe un acord la nivelul zonei euro. Merkel a menţionat că nu are acordul deplin al Parlamentului în această privinţă. Cancelarul este recunoscut pentru încurajarea unor măsuri care nu sunt susţinute în Germania, notează The Telegraph.

"Dereglementarea scandaloasă din sistemul financiar trebuie oprită", a declarat Sarkozy, menţionând că aceia care au ajutat la apariţia crizei fi­nanciare trebuie puşi s-o rezolve.

Merkel şi Sarkozy au convenit, de asemenea, să ceară Băncii Centrale Europene să facă tot ce-i stă în purtere pentru a face ca fondul de salvare al zonei euro, FESF, să funcţioneze la parametrii maximi.

"Nu putem avea un viitor pentru Europa bazat pe divergenţe între Franţa şi Germania. Am încredere în Merkel pentru a colabora în orice problemă. Analizele noastre arată acelaşi lucru. În primul rând, ar trebui să ne angajăm la reducerea deficitului bugetar", a afirmat Sarkozy.

Taxa pe tranzacţiile financiare ar putea lăsa o gaură de 116 mld. euro în finanţele UE

Introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare la nivelul întregii Uniuni Europene ar putea lăsa un gol de 116 miliarde de euro în finanţele Uniunii, se arată într-un raport al Erst & Young, preluat de The Telegraph. Premierul britanic David Cameron a declarat că Marea Britanie se va opune oricărei încercări de a implementa o astfel de taxă, argumentând că introducerea ei doar în UE va afecta piaţa locurilor de muncă din Europa şi prosperitatea regiunii. Comisia Europeană a anunţat că taxa ar putea fi introdusă de doar câteva state europene dacă celelalte nu o vor accepta. Implementarea s-ar face prin procedura de "cooperare îmbunătăţită", ceea ce necesită participarea a minimum 9 ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO