Business Internaţional

Merkel vs. Hollande: prudenţă contra expansiune, austeritate contra promisiune. Pe ce drum va merge Europa pentru a ieşi din criză şi recesiune?

Merkel vs. Hollande: prudenţă contra expansiune, austeritate contra promisiune. Pe ce drum va merge Europa pentru a ieşi din criză şi recesiune?

Preşedintele francez François Hollande: „Elementele pentru sfârşitul crizei din zona euro sunt puse acum la locul lor. Europa nu poate fi luată acum prin surprindere”. Cancelarul german Angela Merkel: „S-au făcut multe, dar avem în continuare vremuri dificile în faţă peste care nu putem trece cu un singur pas”. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

17.12.2012, 00:06 606

Cu popularitatea în scădere accelerată după ce a dezamăgit sindicatele în războiul cu producătorul indian de oţel ArcelorMittal, preşedintele Franţei socialistul François Hollande trâm­biţează victoria Europei în faţa crizei datoriilor, o Europă pe care a promis că o va readuce pe drumul creşterii economice de pe calea austerităţii germane. Însă, din poziţia de cel mai puternic politician european, cancelarul german Angela Merkel taie optimismul din rădăcini şi, punând pe masă imaginea unei zone euro în care recesiunea se adânceşte, iar şomajul depăşeşte record după record, avertizează că actuala criză ar putea dura încă mulţi ani şi calea spre reformă trebuie să continue.

Cine se înşală? În marile lupte de obicei dreptatea este de partea învingătorului, dar în această bătălie şi Franţa şi Germania, cele mai mari economii europene, resimt loviturile crizei. Pentru moment marele pierzător este întreaga Europă, a cărei principală sursă de creştere economică este zona euro.

"Povara politică a procesului de transformare se va simţi şi anul viitor, şi poate şi mai departe în viitor. S-au făcut multe, dar avem în continuare vremuri dificile în faţă peste care nu putem trece cu un singur pas. Aşa că nu putem renunţa la entuziasmul de a reforma", a declarat Merkel după summitul european de la sfârşitul săptămânii trecute.

Comentariile ei vin ca răspuns la optimismul pe care mai mulţi lideri europeni, printre care Hollande, încearcă să-l afişeze declarând victoria în lupta cu criza datoriilor din zona euro, scrie The Wall Street Journal. Merkel a avertizat că va mai dura mulţi ani pentru ca reformele de pe piaţa muncii să stimuleze angajările, iar anul viitor sunt necesare noi reduceri de cheltuieli pentru a se menţine integritatea zonei euro.

Cei slabi sunt mai optimişti

Mai lent decât sperau pieţele şi analiştii, liderii europeni au luat măsuri pentru limitarea efectelor crizei şi prevenirea alteia, dar majoritatea acestora îşi vor produce efectele pe termen lung.

Săptămâna trecută oficialii europeni au decis crearea unei autorităţi unice europene care să supravegheze cele mai importante bănci. De asemenea, summitul a adus aprobarea eliberării unei tranşe de 34 miliarde de euro din programul de bailout al Greciei, stat care depinde de ajutoare financiare pentru a evita falimentul. "Elementele pentru sfârşitul crizei din zona euro sunt puse acum la locul lor. Europa nu poate fi luată acum prin surprindere", a spus Hollande la finalul reuniunii.

Şi premierul grec Antonis Samaras şi-a etalat optimismul. "Grexitul este mort. Astăzi nu este doar o nouă zi pentru Grecia, ci o nouă zi pentru întreaga Europă", a spus el.

O campanie de amânare până la alegeri

Dar, în ton cu deznodămintele de până acum de la summiturile europene, care converg spre poziţia Germaniei, două dintre cele mai controversate propuneri înaintate de preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy - crearea unui buget separat pentru zona euro şi contracte angajante de reformă economică - au fost excluse aproape în totalitate din comunicatul oficial al summitului, notează Financial Times.

Merkel a blocat încercarea lui Hollande - care, căutând aliaţi în Spania şi Italia pentru a pune capăt dominaţiei germane, a rupt duoul Berlin-Paris aflat la începutul crizei în fruntea eforturilor de luptă - de a scoate "investiţiile orientate spre viitor" de la calcularea deficitelor bugetare.

"Germania s-a angajat într-o campanie inteligentă de amânare. Vor să evite orice colectivizare. Nicio oală cu bani comuni nu va mai sta pe masă până la alegerile din Germania", a explicat un diplomat european.

Merkel va încerca să obţină la alegerile din septembrie 2013 cel de-al treilea mandat de cancelar şi de aceea orice acţiune referitoare la zona euro va fi redusă la minimum, scrie The Guardian.

"Este încă posibil ca un accident să ducă la prăbuşirea zonei euro"

Contrastul de imagine dintre Merkel şi Hollande este izbitor la sfârşit de an. Mai mult de unu din cinci germani au declarat, într-un sondaj de opinie, că sunt satisfăcuţi de acţiunile lui Merkel. În schimb, popularitatea lui Hollande a scăzut în fiercare lună de la venirea lui în funcţie şi a ajuns la 41% în noiembrie, iar scăderea a accelerat după ce preşedintele a anunţat că a ajuns la un compromis cu ArcelorMittal în privinţa protejării locurilor de muncă de la o oţelărie franceză. Înţelegerea a fost considerată de sindicate drept o trădare deoarece guvernul ameninţase anterior grupul indian cu naţionalizarea unităţii. "Este încă posibil ca un accident să ducă la prăbuşirea zonei euro", a avertizat institutul american de cercetare economică Brookings Institution. Analiştii americani asigură însă că luptând cu condiţiile economice dificile, liderii europeni construiesc încet o fundaţie mai solidă pentru zona euro, scrie Bloomberg.

Zona euro are de trecut peste alegerile de anul viitor din Italia, unde fostul premier Silvio Berlusconi şi-a anunţat revenirea pe scena politică neliniştind pie­ţele, peste criza din Spania, unde recesiunea face ra­va­gii pe piaţa muncii şi pe cea imobiliară şi împinge gu­vernul spre un bailout - spre disperarea lui Merkel -, şi recesiunea care pune stăpânire pe tot mai multe state din uniunea monetară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO