Business Internaţional

Mesaj către oficialii Fed: majoraţi dobânzile

Mesaj către oficialii Fed: majoraţi dobânzile

Autor: CătăIina Apostoiu

13.10.2015, 00:03 1182
Subiectul legat de prima majorare a dobânzilor de politică monetară din ultimul deceniu din SUA generează dezbateri din ce în ce mai aprinse în rândul investitorilor. Însă în rândul şefilor băncilor centrale subiectul provoacă mai degrabă un sentiment de resemnare.

Cuprinşi de nelinişte pe fondul nesiguranţei în creştere la nivel mondial, unii strategi au trimis un mesaj omologilor americani cu ocazia reuniunii anuale a Fondului Monetar Internaţional, cerându-le aces­tora să nu mai ezite şi să majoreze ratele dobânzii, scrie The Wall Street Journal.

„Amânarea majorării nu reprezintă o soluţie“, a declarat Sukhdave Singh, viceguvernator al Bank Negara Malaysia. „Dacă pieţele emergente au acumulat prea multe datorii, amânarea unei majorări a ratelor dobânzii nu va rezolva situaţia.“ Mulţi oficiali prezenţi la reuniunea FMI de la Lima, Peru, au susţinut că ar prefera siguranţa acum în schimbul agoniei aşteptării. „În acest an, faţă de anul trecut, mulţi guvernatori de bănci centrale de pe pieţele emergente şi alţii au afirmat că ar prefera ca Fed să decidă odată majorarea ratelor, şi asta nu pentru că şi-ar dori rate mai mari, ci pentru că ar vrea ca nesiguranţa să ia sfârşit“, a declarat Tharman Shunmugaratnam, vicepremierul Singapore şi fost şef al comitetului guvernator al FMI.

Oficialii pieţelor emergente nu sunt singurii care îşi doresc ca Fed să acţioneze în sensul majorării ratelor. Jens Weidmann, preşedintele băncii centrale germane, a afirmat că perspectiva ca pieţele emergente să aibă de suferit de pe urma unei ieşiri masive de capital provocată de Fed nu reprezintă un motiv ca majorarea de rate, justificată de date, să fie amânată. O majorare de rate în SUA „ar reprezenta o reacţie la date economice îmbunătăţite, ceea ce ar constitui în ultimă instanţă o veste bună pentru economia mondială“, a adăugat Weidmann.

Oficialii Fed spun că vor acţiona în continuare cu prudenţă şi îşi vor baza decizia pe datele privitoare la economia americană.

„Din conversaţiile purtate, mulţi oficiali se simt suficient de pregătiţi ca să vrea ca noi să acţionăm. Totuşi, trebuie să fim în continuare conştienţi de riscuri“, a declarat vicepreşedintele Fed Stanley Fischer.

Mulţi bancheri centrali din pieţele emergente spun că au făcut tot posibilul pentru a se pregăti de o majorare a ratelor în SUA. Şi-au lăsat monedele să fluctueze liber, semnalând că sunt dispuşi să absoarbă o creştere a inflaţiei în schimbul unor exporturi mai ieftine. Au acumulat rezerve valutare pentru a absorbi şocul ieşirilor de capital. Iar mulţi au fixat ţinte de inflaţie pentru a-i calma pe investitori.

Aceste pregătiri nu-i vor proteja, însă, de fluctuaţiile monedelor locale în condiţiile în care banii se vor revărsa în întreaga lume la cel mai mic semn de acţiune din partea Fed, împingând în sus valoarea dolarului şi inflaţia pe pieţele emergente. Pentru bancherii centrali care ţintesc o rată a inflaţiei, oscilaţiile ar putea forţa decizii dificile, cum ar fi majorarea propriilor dobânzi în pofida încetinirii economice.

Nu toată lumea îşi doreşte cu ardoare ca Fed-ul să acţioneze. Cei care susţin necesitatea amânării unei decizii de majorare a dobânzilor au un aliat puternic în FMI, care susţine că economia mondială este încă prea fragilă pentru a suporta o majorare de rate în acest an. Înăsprirea politicii monetare de către Fed ar putea genera un val de defaulturi în sectorul corporatist, în condiţiile în care companiile care se împrumută în dolari se vor confrunta cu costuri mai ridicate, spune FMI.

Mulţi economişti au fost convinşi că Fed-ul va acţiona în septembrie pe baza datelor solide privitoare la economia americană. Devalorizarea yuanului chinez şi turbulenţele de pe piaţa chineză de acţiuni au generat însă spectrul unei încetiniri mai pronunţate decât se anticipase. În acest context, Fed-ul a fost obligat să-şi amâne majorarea, deşi oficialii au dat asigurări că majorarea va veni în acest an.

De atunci, datele economice slabe din SUA şi ritmul mai lent de creştere estimat la nivel mondial au dat peste cap aşteptările şi au paralizat pieţele emergente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO