Business Internaţional

Mesajul singurului matematician miliardar din lume pentru tinerii zilelor noastre

Mesajul singurului matematician miliardar din lume pentru...

Autor: Luciana Georgescu

20.07.2014, 14:36 36119

Un matematician în vârstă de 67 de ani, care a devenit miliardar după ce a câştigat numeroase premii în domeniu şi a pus bazele unui hedge fund, are un mesaj pentru tinerii din zilele noastre – “Dacă eu am reuşit, puteţi şi voi”, scrie The New York Times.

James Simons şi-a luat diploma de doctorat la vârsta de 23 de ani, a implementat un cod de spargere a sistemelor pentru Agenţia Naţională de Securitate din SUA, a condus departamentul de matematică în cadrul unei universităţi din SUA la 30 de ani, a câştigat premiul întâi la cel mai important concurs de geometrie, la 37 de ani, şapte ani mai târziu a fondat Renaissance Technologies, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, iar la 56 de ani a început să pună bazele unor fundaţii caritabile.

Averea matematicianului este estimată la 12,5 miliarde de dolari.

Renaissance Technologies nu finanţează doar profesori de matematică, ci şi cei mai buni investigatori din lume, în ciuda faptului că Washington a redus sprijinul acordat pentru cercetare ştiinţifică.

Într-un interviu acordat publicaţiei americane, Simons vorbeşte despre provocările şi eşecurile pe care le-a întâmpinat pe parcursul carierei dar şi în viaţa personală, printre care se numără şi moartea a doi copii adolescenţi, care l-a determinat să exploreze misterele Universului.

“Este o persoană extrem de talentată şi care a obţinut foarte multe reuşite, totuşi nu este deloc arogant”, a declarat Marc Tessier-Lavigne, preşedinte al Universităţii Rockefeller. “Reuşeşte să îmbine toate aceste calităţi”.

Simons ştia de mic copil că îşi doreşte să devină matematician, însă la vârsta de 14 ani, pe timpul vacanţei de iarnă, s-a angajat la un magazin de grădinărit, unde trebuia să se ocupe de magazie. La scurt timp a retrogadat în funcţia de măturător, pentru că uita în mod repetat unde punea lucrurile. La sfârşitul vacanţei, Simons şi-a dat demisia pentru a-şi urma visul.

Şi-a obţinut diploma de matematician în trei ani, iar la vârsta de 23 de ani a devenit doctor în matematică, la Universitatea Berkeley din California. În timp ce a  lucrat pentru Agenţia Naţională de Securitate, matematicianul a intrat într-un conflict politic cu şeful lui, un fost general din armată, iar la scurt timp a fost concediat.

Stony Brook University a încercat să îl convingă să preia postul de conducere pentru departamentul de matematică. “Era un departament foarte slab pregătit. Când am fost intervievat, rectorul mi-a spus că sunt singurul candidat care a venit la interviu şi care îşi doreşte într-adevăr jobul”, îşi aminteşte Simons. “Mie mi s-a părut amuzant. Am acceptat postul şi am construit un departament competent”.

În 1982 a pus bazele firmei de investiţii Renaissance Technologies, care s-a dezvoltat rapid. Secretul? “Simons ştie să îşi conducă oamenii. Nu este stereotipul clasic de matematician”, a spus Nick Patterson, un partener al Renaissance Technologies.  

Revista Forbes l-a clasat pe Simons pe poziţia 93 în topul celor mai bogaţi oameni din lume, înaintea unor nume importante precum Eric Schmidt, CEO-ul Google sau Elon Musk, proprietarul Tesla Motors, iar în 2010 Simons, împreună cu soţia sa, a devenit singurul miliardar din lume care a semnat Angajamentul de dăruire, prin care a promis să-şi folosească majoritatea averii în scopuri filantropice.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO