Business Internaţional

Michael Spindelegger, ministrul de finanţe care şi-a sacrificat postul pentru că nu vrea ca Austria să ia calea Greciei

Michael Spindelegger, ministrul de finanţe care şi-a...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.08.2014, 00:03 2213
Austria, al doilea cel mai bogat stat din zona euro, simte din plin, ca oricare alt stat din regiune, presiunile opozante de a tăia taxele şi de a reduce datoria suverană. Pus să aleagă între calea propusă de periferia zonei euro şi cea a Germaniei, ministrul austriac al finanţelor Michael Spindelegger, totodată vicecancelar, a demisionat.

În loc să taie taxele, Austria ar trebui să se concentreze pe reducerea datoriei, care va ajunge la 80% din PIB anul acesta, a spus Spindelegger, citat de The Wall Street Journal.

„Austriecii trebuie să se orienteze spre Berlin, nu spre Grecia“, a precizat el. Spindelegger a părăsit şi funcţia de vicecancelar şi a cedat poziţia de lider al Partidului Popular Austriac (PPA), partenerul mai mic din coaliţia de guvernare. Ministrul şi-a explicat demisia prin lipsa sprijinului propriului partid.

Unii dintre membrii PPA şi-au arătat susţinerea pentru propunerile de a reduce taxele făcute de social-democraţii din coaliţia de guvernare. Spindelegger a respins, de asemenea, cererea social-democraţilor de a impune o taxă pe avere, în condiţiile în care unii dintre membrii PPA sunt dispuşi la un compromis în această privinţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO