Business Internaţional

Michel Barnier, negociatorul-şef al UE, avertizează asupra unor posibile întârzieri în ceea ce priveşte discuţiile pe tema Brexit

Michel Barnier, negociatorul-şef al UE, avertizează...

Autor: Mircea Olteanu

27.07.2017, 16:14 70

Negociatorul-şef a prezentat ambasadorilor din statele UE detalii în legătură cu discuţiile pe tema Brexit care s-au desfăşurat săptămâna trecută la Londra, informează agenţia de ştiri Reuters.

"A spus că probabilitatea că discuţiile pe tema viitoarelor discuţii să înceapă în octombrie pare să fie în scădere", a declarat un oficial UE implicat în discuţiile Brexit.

Barnier spera ca până în luna octombrie să fie înregistrat suficient progres pe marginea unor chestiuni majore precum restanţele Marii Britanii faţă de UE, estimate a fi între 60 şi 100 de miliarde de euro, drepturile cetăţenilor din state ale Uniunii Europene aflaţi în Marea Britanie şi găsirea unei soluţii privind frontiera între Irlanda de Nord şi Irlanda.

Progresul pe aceste chestiuni ar permite liderilor UE să-şi de-a acordul pentru iniţierea discuţiilor cu Londra în legătură cu principalele aspecte ale relaţiilor după Brexit.

Oficialii UE a declarat că dificultatea a constat nu în faptul că Marea Britanie ar fi avut cereri inacceptabile, ci pentru că nu a avut niciun fel de poziţie în multe chestiuni.

Un alt diplomat european a explicat că în ceea ce priveşte resanţele Londrei, "Marea Britanie continuă să refuze să accepte ceva - fie metodologia, fie suma. Asta blochează totul, nu se va înregistra niciun progres real în următoarele două luni, în mod clar nu va crea condiţiile pentru deschiderea etapei a doua în ceea ce priveşte comerţul".

Următoarea rundă de discuţii este programată să aibă loc la finalul lunii august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO