Business Internaţional

Micuţa bursă a Slovaciei merge contra trendului mondial de scădere

Micuţa bursă a Slovaciei merge contra trendului mondial...

Autor: CătăIina Apostoiu

10.02.2016, 00:00 490
Investitorii de pe bursele din întreaga lume au avut parte de un început de an brutal în 2016. Nu şi cei din Slovacia, potrivit Wall Street Journal. Până acum în acest an indicele american S&P 500 a pierdut 8% din valoare, acţiunile europene au scăzut cu 13%, iar investitorii din Asia şi-au văzut portofoliile devastate. Însă indicele bursier slovac SAX a avansat cu 6,4% de la începutul anului, câştigul din ultimele 12 luni ridicându-se la 36,6%.

Bursa slovacă este una dintre câteva mici pieţe de acţiuni care au reuşit să crească în timp ce pieţele mari cad. Acest club select mai include Thailanda, Maroc, Mauritius şi Columbia. Performanţa Slovaciei survine în pofida faptului că cele mai mari trei companii ale sale după capitalizarea de piaţă sunt două bănci, Tatra Banka şi Vseobecna Uverova, şi o companie de rafinare petrolieră, Slovnaft. Acţiunile bancare şi din energie au suferit cele mai mari pierderi la nivel mondial.

Atunci, de unde soliditatea SAX? Analiştii indică un număr de potenţiale motive: performanţele relativ superioare ale economiei slovace şi însăşi dimensiunea redusă a pieţei. Capitalizarea totală de piaţă a acţiunilor listate pe bursa din Bratislava s-a situat la 4,3 miliarde de euro la sfârşitul lunii ianuarie. Indicele SAX include numai şapte acţiuni cu o capitalizare totală de aproximativ 2 miliarde de euro. Volumele de tranzacţionare pe bursa din Bratislava sunt destul de reduse. În decursul anului trecut, acestea au atins 16 milioane de euro. Această lipsă de lichiditate ar putea fi unul din motivele din spatele rezistenţei pieţei slovace. Un altul ar putea fi robusteţea economiei locale. Comisia Europeană anticipează o creştere de 3,2% a PIB-ului slovac în 2016, în timp ce raportul datorie/PIB este aşteptat să scadă uşor la aproximativ 52%. În zona euro, creşterea PIB-ului este proiectată la 1,7%, iar raportul datorie/PIB la 93%. Totuşi, există puţine semne că Slovacia va deveni o nouă destinaţie fierbinte pentru IPO-uri. „Piaţa de acţiuni este destul de mică, astfel încât majoritatea companiilor care au în vedere IPO-uri se vor gândi probabil la Polonia“, arată Jaromir Sindel, economist al Citigroup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO