Business Internaţional

Miliardarii şi milionarii din Europa de Est îşi încearcă intuiţia în România

Miliardarii şi milionarii din Europa de Est îşi...

Autor: Liviu Popescu

24.06.2014, 18:41 1277

Miliardari din Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovenia care îşi încearcă intuiţia şi tehnica de investitori în economia României au găsit nişe în industria bancară, în distribuţia de gaze naturale, în afacerile cu parchet şi în teleshopping.

În Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est, cei mai mari miliardari sunt Jan Kulczyk, un magnat al telecomunicaţiilor, al petrolului şi al berii, şi Zygmunt Solorz-Zak, un mogul de televiziune. Ei nu au afaceri în România. Însă cei plasaţi pe următoarele două locuri în topul Forbes al miliardarilor din Polonia au luat la ţintă sectorul bancar şi producţia de obiecte sanitare şi de decoraţiuni interioare din România. Leszek Czarnecki, cu o avere de 2,2 miliarde de dolari, a devenit la sfârşitul anului trecut prin grupul financiar Getin Holding proprietarul Romanian International Bank (RIB). În 2013 banca avea cea mai mică solvabilitate din sistemul bancar românesc şi avea nevoie de recapitalizare. Czarnecki este pasionat de scufundări şi deţine recordul mondial pentru scufundări într-o peşteră submarină.
Michal Solowow este al patrulea cel mai bogat polonez, cu o avere estimată la aproape 2,1 miliarde de dolari. El este acţionar majoritar la mai multe companii poloneze printre care şi Berlinek şi Cersanit. În 2006 Cersanit a achiziţionat un pachet de 77,85% din acţiunile Romanceram, din Roman, printr-o tranzacţie de 2,3 milioane de euro. Barlinek a preluat Diana Forest Bacău la începutul anului 2008 de la două firme ale grupului imobiliar spaniol Martinsa-Fadesa, pentru 23 milioane de euro, punând astfel bazele subsidiarei Barlinek România.

Ungaria

Cel mai bogat om din Ungaria, Sandor Csanyi, nu ajunge la rangul de miliardar. Averea lui este estimată la 580 de milioane de euro, iar el este preşedintele şi directorul executiv al OTP Bank. OTP Bank România avea la sfârşitul anului trecut 84 de unităţi în România şi 930 de angajaţi. Subsidiara românească şi-a redus în 2013 pierderile cu 25%, la 4,14 miliarde de forinţi (13,9 milioane de euro), ca urmare a creşterii profitului operaţional şi a scăderii provizioanelor. Banca se plasa la finele anului trecut pe locul 18 în topul instutuţiilor de credit din România după valoarea activelor. Al doilea cel mai bogat maghiar este Sandor Demjan, care şi-a construit averea prin intermediul dezvoltatorului imobiliar TriGranit. TriGranit Development Romania intenţiona să dezvolte proiectul imobiliar Esplanada din Bucuresti, evaluat la un miliard de euro, dar şi-a suspendat activitatea pentru trei ani, incepand cu 2013.

Slovenia

Sandi Cesko, fondatorul Studio Moderna, este cu avere estimată la aproape 460 milioane de euro cel mai bogat om din Slovenia. Compania slovenă Studio Moderna, este prezent pe piaţa românească din 2002 şi  deţine aici magazinele Dormeo şi Top Shop şi propria televiziune de home shopping.

Republica Cehă

Cel mai bogat ceh, Petr Kellner, cu o avere estimată de Forbes la aproape 11,4 miliarde de dolari, face afaceri în România prin Gaz Sud, companie de distribuţie a gazelor care acoperă Bucureştiul şi zonele învecinate, Roşiorii de Vede şi Siret. Gaz Sud este controlat de vehiculul de investiţii al lui Kellner PPF Investiments. Tot prin PPF Investiments Kellner deţine în România Petrom Distribuţie Gaze, firmă preluată anul trecut de la OMV Petrom. Cehul a avut ca primă afacere o companie care vindea echipamente de birou. El şi-a construit averea profitând, la fel ca ceilalţi miliardari din Europa Centrală şi de Est, de privatizarea companiilor de stat în perioada postcomunistă.

Ucraina

Rinat Ahmetov, în vârstă de 48 de ani, a fost cotat în ultimii ani de Forbes ca fiind cel mai bogat ucrainean, cu o avere estimată la peste 12 miliarde de dolari. El controlează Metinvest, producător de oţel şi soluţii metalurgice, care va deschide la începutul lunii iulie un birou de vânzări în România, Metinvest Carpathia, cu scopul de a-şi consolida prezenţa pe piaţa românească. În 2012 Metinvest a avut venituri din vânzări de aproape 10 miliarde de euro şi profit net de aproximativ 340 milioane de euro. Ahmetov este patronul echipei de fotbal Şahtior Doneţk, antrenată de românul Mircea Lucescu.

Bulgaria

Cel mai bogat bulgar este Tzolo Voutov, un om de afaceri cu o avere estimată la aproape 300 milioane de dolari şi preşedintele Geote­chmin, companie cu activităţi în industria mineritului şi a construcţilor. O divizie a Geote­chmin, Ellatzite-Med, a fost descalificată de la licitiaţia pentru preluarea compania românească Cupru Min din în 2012. Geote­chmin exploatează două zăcăminte de cupru din Bulgaria şi a extras în anul 2010 circa 178.000 de tone. Spre comparaţie, Cupru Min are o producţie anuală de circa 5.000 de tone de cupru.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO