Business Internaţional

Miliardarul indian Lakshmi Mittal, preşedintele ArcelorMittal, cere Europei să-şi protejeze industria de importurile din China

Lakshmi Mittal, preşedintele ArcelorMittal: „Dacă Europa continuă doar cu programele de austeritate, fără să aloce fonduri pentru infrastructură şi pentru creşterea economică, situaţia actuală nu se va îmbunătăţi niciodată“. Foto: AFP

Lakshmi Mittal, preşedintele ArcelorMittal: „Dacă Europa continuă doar cu programele de austeritate, fără să aloce fonduri pentru infrastructură şi pentru creşterea economică, situaţia actuală nu se va îmbunătăţi niciodată“. Foto: AFP

Autor: Ioana Niţă

13.05.2013, 18:51 451

Miliardarul indian Lakshmi Mittal, proprietarul celui mai mare pro­ducător de oţel din lume, ArcelorMittal, cu afaceri şi în România, a cerut liderilor europeni să ridice barierele comerciale pentru a proteja industria de importurile chineze şi a atenţionat că viitorul activităţii de producţie din Uniunea Europeană are nevoie de ajutorul Bruxellesului pentru ca industria să facă faţă concurenţei neloiale din China, scrie Financial Times. 

Magnatul din industria oţelului vrea să îşi protejeze astfel unităţile de producţie din Europa, unde cererea a fost afectată de măsurile dure de austeritate implementate de liderii de la Bruxelles. În România, grupul deţine două combinate siderurgice, la Galaţi şi Hunedoara, două fabrici de ţevi, la Iaşi şi Roman, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi o divizie a ArcelorMittal Construction.

Mittal a sugerat că Europa ar trebui să adopte măsuri protecţioniste pentru a opri invadarea pieţei europene cu produse ieftine din China şi că executivul Uniunii Europene, Comisia Europeană, ar trebui să ia în consi­derare aplicarea unor tarife mai mari asupra importurilor chineze de oţel similare celor impuse panourilor solare livrate de China. El a afirmat că grupurile chineze din industria oţelului supraproduc, ceea ce duce la reducerea preţului materiei prime la nivel global.

„Ar trebui majorate tarifele la im-porturi sau ar trebui impusă o suprataxă pe oţelul livrat în Europa de ţările unde standardele de mediu sunt foarte scăzute“, a spus miliardarul indian stabilit la Londra.

Magnatul din industria oţelului a atras de asemenea atenţia asupra măsurilor de reducere a deficitelor bugetare, aplicate chiar dacă în multe ţări din UE creşterea economică a stagnat sau economia este în recesiune.

Producătorii de oţel au fost afectaţi de criza datoriilor suverane din zona euro în principal pentru că încetinirea creşterii economice a avut un impact negativ asupra celor mai mari clienţi, cum ar fi companiile auto sau pro­ducătorii de utilaje grele.

„Dacă Europa continuă doar cu programele de austeritate, fără să aloce fonduri pentru infrastructură şi pentru creşterea economică, situaţia actuală nu se va îmbunătăţi niciodată. Este evident că austeritatea nu ajută economiile să iasă din recesiune“, a afirmat Mittal, adăugând că liderii UE trebuie să salveze activitatea de producţie din Europa, inclusiv din industria oţelului. 

De când a izbucnit criza economică la nivel global, toţi producătorii de oţel din Europa, inclusiv Arcelor Mittal, au fost nevoiţi să facă restructurări, inclusiv la nivelul personalului. Europa poate produce anual peste 200 milioane de tone de oţel, însă în prezent cererea este de aproximativ 150 milioane tone, potrivit datelor Eurofer, Asociaţia Europeană pentru Oţel.

Organizaţia Mondială a Comerţului susţine acum protecţionismul

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), care a fost înfiinţată iniţial ca autoritate de reglementare pentru a promova schimburile comerciale libere, se îndreaptă către protecţionism co­mercial, scrie The Wall Street Journal.

Săptămâna trecută, brazilianul Roberto Azevedo a fost ales pe postul de director general al OMC. El este cel care a pus capăt discuţiilor de negociere de la Doha, capitala Qatarului, privind reformarea sistemului de comerţ internaţional. Azevedo, cu sprijinul ţărilor emer­gente, l-a învins pe eco­nomistul me­xican Herminio Blanco, care promova liberalizarea comerţului la nivel in­ternaţional şi era susţinut de SUA. Aze­vedo a fost reprezentantul Braziliei la ne­gocierile de la Doha, iar faptul că s-a opus liberalizării schim­burilor co­mer­ciale în Brazilia, India, Africa de Sud şi alte economii emer­gente mari a blocat în­cheierea unui acord în capitala Qatarului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO