Business Internaţional

Militari ruşi continuă să debarce masiv în Crimeea, anunţă grăniceri ucraineni

Militari ruşi continuă să debarce masiv în Crimeea,...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

03.03.2014, 13:40 995

Militari ruşi continuă să debarce masiv în Crimeea, încălcând acorduri internaţionale, au anunţat luni grăniceri ucraineni, relatează AFP.

În ultimele 24 de ore, zece elicoptere de luptă şi opt avioane de transport ruseşti au aterizat în Crimeea, fără ca Ucraina să fie informată, contrar acordurilor între cele două ţări cu privire la statututl Flotei ruse la Mrea Neagră, staţionate în Crimeea, care prevăd ca Kievul să fie informat cu 72 de ore înaintea unor asemenea mişcări de trupe.

De la 1 martie, patru nave de război ruse din cadrul Flotei la Marea Baltică au pătruns în portul Sevastopol, potrivit aceleiaşi surse.

Militari neidentificaţi acţionează în contul autorităţilor locale proruse şi au preluat controlul asupa unei părţi a Crimeei, asediind militari ucraineni în cazărmi.

Crimeea, care s-a aflat sub ocupaţie turcească, a fost cucerită de către Rusia la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Ea a aparţinut iniţial Rusiei, în cadrul fostei Uniuni Sovietice, după care a fost alipită Ucrainei, în 1954.

Rusia şi-a crescut deja cu 6.000 de militari prezenţa în Crimeea, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării.

Parlamentu rus a dat sâmbătă undă verde forţelor armate ruse să intervină în Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO