Business Internaţional

Ministerul economiei, noul centru de putere al Germaniei. Peter Altmaier, noul ministru, are sarcina de a superviza investiţiile

Cancelarul german Angela Merkel alături de Peter Altmaier, ministrul său al economiei.

Cancelarul german Angela Merkel alături de Peter Altmaier, ministrul său al economiei.

Autor: Catalina Apostoiu

27.03.2018, 00:04 322
După ce a pierdut ministerul finanţelor, Angela Merkel transformă ministerul economiei într-un nou „centru de putere“, potrivit Bloomberg.

Criticii din blocul politic al cancelarului german Angela Merkel încă regretă decizia acesteia de a ceda puternicul minister al finanţelor către social-democraţi în negocierile pentru formarea coaliţiei, însă Merkel pare că va putea aduce noua realitate în propriul avantaj.

Impactul crizei datoriilor care a mar­cat maximul dominaţiei minis­te­ru­lui german de finan­ţe în ceea ce pri­veş­te politica zonei euro a rămas în ur­mă. Iar, în con­di­ţiile în care atenţia se mută acum către con­flictele co­mer­ciale, inteligenţa arti­fi­cială şi analiza in­ves­tiţiilor chi­neze, Merkel a de­sem­nat pentru noul mi­­nistru al econo­­miei, Peter Alt­ma­ier, principalele teme pe care aceasta le-a iden­tificat drept vitale pentru prosperitatea viitoare a Germaniei. „O personalitate pu­ternică precum Altmaier are forţa de a face ministerul să se remarce“, arată Bela Anda, consultant politic şi fost purtător de cuvânt al guvernului german. Altmaier şi-a preluat prompt sarcinile, deplasându-se în Washington la numai câteva zile de la momentul desemnării sale pentru a purta discuţii cu secretarul american al comerţului Wilbur Ross pentru exceptarea UE de la tarifele pe aluminiu şi oţel.

Eforturile sale au avut succes, cel puţin deocamdată.

Altmaier, fiu de miner, unul dintre cei mai vechi „confidenţi“ ai cancelarului german, a câştigat încrederea acesteia prin găsirea unor soluţii de compromis în conflicte de pe plan local.

În poziţia de ministru al economiei, Altmaier ar putea avea de înfruntat cel mai dur test de până acum. Merkl şi Uniunea Creştin Democrată vor ca acesta să transforme ministerul într-o platformă pentru asigurarea intereselor economice germane şi temperarea temerilor publice privind globalizarea.

Pe lângă politica comercială, Altmaier mai are sarcina de a superviza investiţiile străine în Germania. De asemenea, ministerul va coordona eforturile de extindere a digitalizării şi inteligenţei artificiale în rândul faimoaselor Mittelstand germane.

Misiunea desemnată de cancelarul german pentru noul ministru al economiei este clară. Ministerul economiei este un „centru de putere“, declara aceasta în faţa membrilor sceptici ai Uniunii Creştin Democrate în februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO