Business Internaţional

Miniştrii de finanţe din UE au convenit ca BCE să fie autoritatea unică de supraveghere bancară

Miniştrii de finanţe din UE au convenit ca BCE să fie autoritatea unică de supraveghere bancară

BCE va prelua de la autorităţile naţionale de supraveghere controlul direct asupra celor mai mari bănci din sistem. Foto Shutterstock

Autor: Radu Bostan

14.12.2012, 00:06 492

Noul sistem de supraveghere va deveni operaţional în martie 2014 şi va acoperi în primă fază în jur de 200 de bănci. Implementarea ar putea fi amânată dacă BCE are nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti. După trei ani de politică anticriză fragmentată, uniunea bancară ar fi piatra de temelie pentru o integrare economică europeană mai profundă şi prima încercare a blocului comunitar de a răs­punde pe o singură voce băncilor cu probleme, care în ultimii ani au împins în colaps state mem­bre precum Irlanda şi Spania, scrie Thomson Reuters.

Vestea a fost primită pozitiv pe pieţele financiare din statele îndatorate ale zonei euro. Spania şi Italia au obţinut randamente mai bune decât acum câteva luni la vânzarea unor obligaţiuni pe trei ani, indicele IBEX al bursei de la Madrid a crescut cu 0,5% în deschidere, iar FTSE MIB al pieţei din Roma a crescut cu 0,3%. În schimb, investitorii de pe bursele statelor nordice nu au fost la fel încântaţi, indicele DAX de la Frankfurt scăzând cu 0,54%, iar cel lon­donez FTSE 100 cu 0,2%, probabil temându-se că relaţia mai strânsă dintre sistemele finan­ciare europene ar putea rezulta în facturi mai mari de plătit la salvarea economică a ţărilor proble­matice.

Următorul pas spre uniunea bancară ar urma să fie o agenţie care să aibă puterea de a închide băncile identificate de BCE ca fiind falimentare. Pentru a suporta costurile unei asemenea ope­raţiuni, agenţia ar trebui să fie susţinută de un fond care să ofere finanţare de urgenţă, însă Ger­mania nu doreşte să plătească preţul închiderii unei bănci spaniole, de exemplu, astfel că acest fond va fi dificil de creat.Uniunea bancară ar fi completată de o schemă pentru a proteja depozitele şi a preveni retragerile masive în cazul panicilor bancare. Această idee nu se bucură momentan de susţinere politică şi probabil cadrul juridic nu va fi stabilit prea curând.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO